„Демократична България“ предлагат ИТН да посочи премиер за третия мандат

„Демократична България“ направиха сериозен жест към „Има такъв народ“ в опит да ги върнат в преговорите за правителство с третия мандат. Съпредседателят на ДБ Атанас Атанасов коментира днес, че от партията му биха приели ИТН да предложат име на премиер при съставянето на бъдещо правителство. „Демократична България“ били готови на множество отстъпки, но не и да подкрепят кабинет с мандат на БСП.

Според Атанасов, сега е отговорността на президента Румен Радев. Ако президентът иска гласовете на коалицията да участват в съставянето на правителство, не бива да прави тази стъпка – да връчва мандат на БСП. Това натърти няколко пъти Атанасов в предаването „Директно в новините“.

Във връзка с датата на президентските избори, която трябва да бъде определена от това Народно събрание, Атанас Атанасов каза, че когато въпросът бил поставен по време на председателски съвет от председателя на парламента Ива Митева, нито една от политическите сили не е взела отношение. Според Атанасов, в момента парламентарно представените партии не се интересуват от президентските избори, а от съдбата на 46-ото Народно събрание.

В „Демократична България“ не виждат проблем, ако до края на тази година не се приеме държавния бюджет за 2022-ра. Атанас Атанасов цитира закона за публичните финанси, в който се предвижда годината да започне, като държавата харчи 1/12 всеки месец от стария бюджет, и когато има избран парламент, тогава той да приеме нов бюджет.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *