Две чужди компании предлагат над 1 млрд. евро за „Виваком“

Две компании с частни активи са подали оферти за придобиването на най-голямата българска телекомуникационна група „Виваком“, съобщава „Файненшъл таймс“. Става дума за фирмите United Group и Providence Equity Partners, които в момента извършват дю дилиджънс на сделката.

Според изданието „Виваком“ е оценена на около 1.2 млрд. евро. Оценката е базирана на последните покупко-продажби на телекоми в региона.  За потенциалната продажба на „Виваком“ се разбра през юли, когато отново в международната преса бе публикувана информацията, че за консултант по сделката е назначена фирмата Lazard.

Офертата на United Group е в размер на 1.1 млрд. евро, а тази на Providence Equity Partners – 1.05 млрд. евро, твърдят източници, запознати с детайлите по сделката. Това означава, че продавачите Спас Русев и VTB Capital може да реализират голяма печалба, след като придобиха „Виваком“ за 330 млн. евро преди четири години.

„Виваком“ бе приватизирана през 2004 г. и оттогава смени собствеността си пет пъти за 10 години, преди да попадне в ръцете на кредиторите от VTB, а след това на консорциума, оглавен от Спас Русев.

Претенции към собствеността има руснакът Дмитрий Косарев чрез дружеството си Empreno Ventures. Според Косарев преди четири години телекомът е продаден на консорициума, оглавен от Спас Русев и братята Милен и Георги Велчеви на занижена цена. Русев на свой ред отхвърля претенциите и посочва, че покупката, финансирана с кредит от VTB Capital, е законна и прозрачна. Той изтъква, че Върховният съд в Лондон е отхвърлил исканията на Empreno Ventures. VTB от своя страна подчертава, че обвиненията на Косарев са абсолютно безпочвени и че търгът се е провел абсолютно легитимно и прозрачно.

Финансовите резултати на компанията показват, че през 2018 г. „Виваком“ е успяла да генерира приходи от 948 милиона лева, което е с 6.6% повече спрямо 2017 година. Коригираната EBITDA нараства с 12.8% до 359.8 милиона лева, а инвестициите за годината са се увеличили с 3.6% до 187.5 милиона лева.

Кои са кандидатите 

Според информация от корпоративния й сайт United Group е основен играч на пазара на медийните и телекомуникационни услуги в Югоизточна Европа. През март 2019 г. мажоритарен собственик на United Group става базираното във Великобритания дружество BC Partners – глобална инвестиционна фирма, която е регистрирала над 109 придобивания на стойност 135 млрд. евро.

United Group присъства на пазара на медийни и телекомуникационни услуги в бивша Югославия – обединявайки активи като сръбския оператор SBB, Telemach Словения и Telemach Босна и Херцеговина.

Providence Equity Partners LLC е американска компания за инвестиции в глобален частен капитал. Фокусирана върху инвестиции в медии, телекомуникации и информация. Инвестирала в повече от 140 компании в световен мащаб от създаването си през 1989 година. И United Group, и Providence са отказали коментар пред „Файненшъл таймс“ за интереса си към „Виваком“.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *