ДБ и „Изправи се БГ! Ние идваме“ поставиха условия на ИТН заради ДПС

От „Демократична България“ и „Изправи се БГ! Ние идваме“ за пореден път изтъкнаха, че няма да подкрепят правителство, което по един или друг начин е зависимо от ГЕРБ и ДПС. От трибуната на Народното събрание председателите на парламентарните групи на ДБ и ИБГНИ Христо Иванов и Мая Манолова прочетоха декларации, в които поставиха условия на първата политическа сила „Има такъв народ“. В следствие на това ДПС и „Демократична България“ отново влязоха в конфронтация по темите за зависимостта и задкулисието.

От ДБ са категорични, че ще подкрепят кабинет, който може да се справи с корупцията. Христо Иванов упрекна ИТН, че все още в предварителните разговори не се споменават имена на бъдещи министри. Според него е нужно да се отбележи, че в тези разговори е било включено и ДПС и повтори, че управлението трябва да държи на дистанция партията на Ахмед Доган и ГЕРБ.

„Демократична България“ ясно е настоявала да се осигури управлението, а не просто правителството. Ако някой иска наистина подкрепата на „Демократична България“, ако някой иска тя да бъде истински партньор, моля и се надявам да бъдем чути. Призоваваме личният състав на кабинета да бъде подбран много внимателно. Ние не предлагаме наши номинации, но има хора в служебното правителство, които се ползват с огромно доверие. Конкретно искам да дам пример – Кирил Петков, Асен Василев, проф. Николай Денков. На второ място, за нас ще бъде много важно това правителство да има ясен програмен ангажимент, свързан с възможността страната да бъде освободена от корупцията“, каза председателят на ПГ на „Демократична България“. А това, по думите му, означава ясен политически ангажимент на най-високо ниво за реформа в правосъдието чрез промяна на Конституцията, колкото и сложно да е това. Трябва да има обща визия и тя да бъде споделена от парламентарната конфигурация, която ще подкрепя бъдещото правителство, за изчистване на регулаторите един по един от „корупционни калиники“. Следва изчистване на службите, на финансовата система от „мръсни пари“, както и обединение около възстановяване на българския енергиен суверенитет.

Парламентарната група на ДБ още днес ще започне събиране на подписи за анкетна комисия, която да наблюдава прилагането на мерките по „Магнитски“, да отговори на въпросите защо и как българските органи са „проспали“ 700 млн. лева от хазарт, как бившият депутат от ДПС Делян Пеевски е получил „статут на недосегаем“ досега. Депутатите от ДБ очакват и програма за справяне със следващата ковид вълна.

„Ние сме готови да разглеждаме и други опции, в това число да бъдем опозиция и ако не може парламентът да излъчи качествено управление, да се върнем към съда на избирателите“, изтъкна Иванов. Той отбеляза, че ГЕРБ и ДПС са добре дошли да подкрепят правилните решения, но истината била, че те продължават да бъдат заложник на своите ядра – около Борисов и около Сарая. „Докато това не се промени и тези легитимни политически партии не намерят начин да се освободят от статута си в момента, те не бива да бъдат допускани до възможността да влияят на бъдещото управление, да му налагат своя дневен ред, да търгуват с това влияние, защото ще навлезе корупцията“, убеден е Христо Иванов.

В декларацията от името на ПГ на ДПС председателят на партията Мустафа Карадайъ отговори, наричайки Иванов „заложник на една организирана, олигархично-медийна НПО политическа група“. „Чухме поредната анти-ДПС декларация. Г-н Иванов, не се опитвайте да криете вашата немощ пак с анти-ДПС риторика. Вие търгувате и рекетирате всяка власт“, посочи той. „Според него десетилетия наред се извършва политически инженеринг в цялото политическо пространство, включително по външни указания.

Лидерът на ДПС призова за диалог между парламентарните групи, за да се определят националните приоритети и да се възстанови държавността.

Мая Манолова от „Изправи се БГ! Ние идваме“ също за пореден път подчерта, че тя и колегите ѝ няма да подкрепят кабинет, в който се вижда „дългата ръка на ГЕРБ и ДПС“: „Хората искат правителство, но правителство на промяната, което да отговори на техните очаквания за почтеност, за реформаторство и отговорност към българските граждани. Хората си представят и очакват това правителство да бъде излъчено от най-голямата парламентарна група и да бъде подкрепена от формациите на протеста и да има ясно разграничение от корупционния модел. Хората очакват правителство, в което ГЕРБ и ДПС да нямат влияние, по този въпрос ние сме абсолютно ясни – няма да подкрепим кабинет, в който виждаме дългата ръка на ГЕРБ и ДПС.“

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *