Дарение от Пеевски се показа при акция на МВР и НАП в община Пазарджик

Кметът за полицията: Знам им схемите и методите, не съм от Левуново

Екипи на ДАНС, НАП и МВР са влезли на проверка в община Пазарджик. Целта на акцията е проверка за финансови злоупотреби. Операцията е заради съмнения за злоупотреби с общински средства от страна на кмета Тодор Попов. Засега разследващите не дават подробности.

Акцията в Пазарджик идва само дни, след като книжката на Попов бе отнета за две години. Кметът бе отказал да даде проба за алкохол и наркотици при проверка от пътна полиция.

Покрай акцията в понеделник изплува и името на фирма, свързана с Делян Пеевски. Часове след началото на акцията кметът даде пресконференция, на която се обяви за жертва. Той обясни, че проверяващите са му поискали 10 документа, 90% от тях били публично достояние, защото се качвали по различни сайтове на институции – например завереният бюджет на общината, одитни доклади и др.

Сред тях обаче са и документи, свързани с дарение от 700 хил. лв., получено от фирмата „Интръст“ през миналата година. Едноличен собственик на капитала ѝ е Пеевски. Миналата година той обяви публично, че парите се дават за волейболния клуб и за изграждането на горски парк.

Получихме дарение от 700 хил. лв., което беше разпределено по следния начин- 350 хил. лв. за волейболния клуб и останалите за дейности, които дарителят се съгласи да бъдат извършени„, обясни кметът без да даде повече подробности.

Попов допълни, че цялото събиране на документи можело да се случи за 5 минути. Но в общината отишли 30 проверяващи с фотограф.

Там, където не минава една кола

Попов разказа, че в петък вечерта бил спрян от полицейски патрул на междуселски път – там, където една кола не минава – според собственото му описание. Полицаите не били от Пазарджик, кметът не ги познавал.

Държаха се безкрайно арогантно и бяха безкрайно провокативни. Искам да кажа на тия хора, които го правят тия селски схеми, че аз все пак съм юрист. Бил съм пет години съдия, бил съм десет години адвокат по същите тея дела„, заяви той.

Попов разказа, че живеел във „враждебна среда“ откатко е в местната власт. Не го обичали нито едните, нито другите, защото имал най-високо обществено доверие в града си. Кметът разказа, че нямало да се връзва на полицейски схеми и обясни, че е отказал да даде проба за алкохол и наркотици в петък вечерта.

Те бяха доста настоятелни. Знам им схемите и методите. Ако им бях дал проба, като те нагласят, че имаш пет промила и че си пълен с наркотици, ходи се обяснявай. Щяха да ме заключат още същата вечер и щяха да ме правят за резил една година. Моля ви се, не сме от Левуново„, заяви той.

По думите му два дни полицаите висели „като талъсъми“ пред къщата му. Целта била да видят дали ще се качи на колата, за да го спрат отново.

Не съм първият, нито последният

Такива действия се правят, когато има дело, по което трябва да се съберат доказателства бързо, обясни кметът. Той допълни, че не бил нито първият, нито последният подложен на натиск, но останалите си мълчали. С него обаче разследващите не били случили. Другият вариант за подобни действия на МВР е ако се извършва престъпление и то трябва да бъде спряно, каза кметът.

Ние, българските общини, да не сме някакви бандитски организации? Слава Богу, ние сме остров на спокойствието и стабилността, щото държавата ни иначе щеше да иде на кино„, заяви Попов.

История

Попов е дългогодишен кмет на Пазарджик. През 2015 г. той бе проверяван от данъчните заради луксозна къща в с. Паталеница. В началото на същата година шефката на кабинета на Попов Татяна Стоянова бе показно застреляна в Пазарджик.

Политическата биография на независимия кмет

Тодор Попов е кмет на Пазарджик от 2007 г. През годините е признавал, че има добри отношения с ГЕРБ, а след вота през 2019 година Борисов дори го припозна като кмет от партията си.

През 2003 г. Попов е втори в листата за общински съветници на „Съюз свободни демократи“ на Стефан Софиянски, а след изборите става председател на Общинския съвет. На следващия вот Попов вече е кандидат за кмет на Пазарджик, издигнат от инициативен комитет. Тогава ГЕРБ също участва в изборите, но със собствен кандидат, който не стига дори до балотаж. През 2011 г. Попов отново е издигнат от инициативен комитет, а ГЕРБ пак има друг кандидат.

През 2012 г. независимият кмет Попов е избран за председател на Националното сдружение на общините (НСОРБ) с подкрепата на ГЕРБ и ДПС. През октомври същата година Попов „върна жеста“ и на частичните местни избори обяви, че ще помага на кандидата на ГЕРБ за кмет на село Ивайло – Милчо Донгов, който спечели вота. Още тогава Попов говори за „установените партньорски отношения с ГЕРБ“.

През 2015 г. път кандидатът на партията на Бойко Борисов успява да стигне до балотаж за кметския пост в Пазарджик срещу Попов, който обаче отново печели. Четири години по-късно Попов отново печели кметския пост, но този път е издигнат от местна коалиция „Новото време“ – ВМРО, „Новото време“, „Обединени земеделци“ и „Съюз на свободните демократи“.

На балотажа срещу него е кандидат на БСП. Въпреки че имаше собствен кандидат, ГЕРБ си приписа победата на Попов. На следизброно събитие на партията на Борисов той беше представен като част от „силния отбор на ГЕРБ“.

Тогава Борисов обяви: „В Пазарджик с Тошко (Тодор Попов- бел. ред) се борихме, но той днес е с нас, защото в изконната си същност те (Попов и кметът на Видин, издигнат от СДС – д-р Цветан Ценков – б.р.) са демократи и затова са тук“.

През лятото на 2021 г., когато вече е паднал от власт и партията му се готви за предсрочни избори, Борисов отиде на посещение в Пазарджик. Тогава Попов го посрещна в приятелска превъзбуда, дори беше уредил офицер от запаса да поздрави козирувайки лидера на ГЕРБ. След това самият кмет прегърна Борисов и го поведе по алея, на която от двете страни бяха подредени аплодиращи Борисов посрещачи. „Момичета, кой ще си скъса роклята сега“, пошегува се Попов с ръкопляскащите на Борисов жени.

През лятото на 2020 година, когато Борисов още беше премиер, Попов беше един от „гостите“ в джипката на лидера на ГЕРБ. Тогава кметът в продължение на няколко минути изреждаше колко много му е помогнала държавата в лицето на Борисов.

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *