ДАНС разследва дали наша банка пере пари на руски олигарси

В неделя Делян Добрев от ГЕРБ заяви, че през една българска банка минават големи парични преводи във връзка с Русия

Софийската градска прокуратура (СГП) се самосезира по разпространена информация в медиите, че посредством финансова институция на територията на Република България е извършвано пране на пари от руски граждани. Това съобщиха от пресцентъра на държавното обвинение.

В неделя Делян Добрев от ГЕРБ заяви, че през една българска банка минават големи парични преводи във връзка с Русия. „Перат се пари от сделки на руски олигарси чрез преводи към Унгария. Не става дума за банка с български собственик. Този законопроект трябва да бъде приет по най-бързия начин, така тази банка няма да има възможност да прави такива преводи. Още в сряда ще задвижим темата в НС, до 2-3 седмици този законопроект може да бъде факт“, добави Добрев.

От Българската народна банка (БНБ) отрекоха твърденията на Добрев, съобщава 24chasa.bg. Българската народна банка (БНБ) не е сезирана за подобен казус, който по силата на действащата правна рамка за мерките срещу изпирането на пари е в компетентността на ДАНС. Това заявиха вчера от БНБ по повод на изказването на депутата от ГЕРБ Делян Добрев, че в българска банка се перат пари на руски олигарси.

„БНБ е в контакт с ДАНС за оказване, при необходимост, на съдействие в рамките на своята компетентност“, добавиха от Централната банка.

„Твърденията за евентуално извършено престъпление пране на пари (чл. 253 от НК) са изнесени в публичното пространство от народен представител от 49. Народно събрание“, добавят от прокуратурата в своето съобщение.

И продължават: „Наблюдаващият прокурор по реда на Закона за съдебната власт възложи извършването на проверка от Държавна агенция „Национална сигурност“, като е указано да се снемат сведения от народния представител, за да бъде дадена конкретика във връзка с изложените твърдения.

Срокът за извършване на проверка по закон е три месеца, след което наблюдаващият прокурор ще извърши преценка дали са налице достатъчно данни за извършено престъпление от общ характер, за да образува досъдебно производство“.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *