Дайнов: ИТН са оставени да свършат мръсната работа срещу това правителство и мнозинство

„Ако никой не мигне пръв, този възел се разплита с избори“

 

„Президентът иска някакво смесено правителство, с участие и на опозицията, което по дефиниция ще бъде слабо. Иска широко и слабо правителство. Колкото по-слаб парламент и правителство, толкова повече по естествен път властта отива в президента. Това са скачени съдове – властта прелива от по-слабото място към по-силното.“  Това каза пред БНР политологът Евгений Дайнов.

„При добро желание опозицията може да проваля кворуми, да проваля приемането на закони. В момента е кой ще мигне пръв. ПП най-сетне разбраха, че трябва да упражняват лидерство върху тази крайно разбъркана ситуация. Ако го бяха упражнили по-рано, щяха да имат повече подкрепа, поне от населението“, коментира Дайнов, който препоръчва на ПП „да не влизат в размахването на листчета“.

„Ако никой не мигне пръв, този възел се разплита с избори„, допълни политологът.

Според него „ИТН са оставени да свършат мръсната работа против това правителство и мнозинство, докато големите опозиционери ГЕРБ и ДПС си стоят отстрани и всеки момент могат да катурват кворуми в парламента„.

Политологът оприличи ситуацията на тази след падането на правителството на Филип Димитров, което по думите му е отворило вратата на хаоса и „през тази врата влязоха мутрите и руската агентура“.

„ИТН, съзнателно или не, обслужват интересите на корупционните среди, свързани с Русия.“

Евгений Дайнов смята, че националният интерес е „това правителство или такова правителство да продължи да превръща България в нормална западна страна, откачайки я от източни и корупционни зависимости„. По думите му за 30 години е имало три такива правителства – на Филип Димитров, на Иван Костов и на Кирил Петков.

„Затова България е това, което е. Няма реформаторски правителства, а когато се появят, биват бламирани и спирани.“

Запитан дали управляващите да искат вот на доверие Дайнов поясни, че „ситуацията изглежда безизходна, освен ако някой не направи внезапно движение“.

Ако в следващ парламент влязат още проруски партии, те биха могли да стигнат до някаква договореност с ДПС, където има „залитания в посока Русия“, не изключва политологът.

„Не си представям реално да се получи проруско правителство в България, но си представям още 10 години тъпкане на място. България така прави – скача, спъва се, пада, 10 години се въргаля в калта, скача, спъва се, пада и още 10 години въргаляне в калта.“

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *