Дават 75 лв. на всеки ваксиниран пенсионер

Правителството ще дава 75 лева на пенсионер, който се ваксинира срещу коронавиус, с което надеждите са да се увеличи броят на имунизираните с 300 хиляди. Това съобщи премиерът Кирил Петков пред журналисти в последния работен ден преди коледните празници.

Добавката към пенсиите ще се даде и на всички хора над 65 години, които вече са завършили пълния ваксинационен цикъл, тоест поставили са си и бустерна доза. Програмата ще действа от 1 януари до 30 юни.

“Започнахме кампания, с която да оборим всички митове за ваксините. Въпреки това нивото на ваксинация е най-ниското в Европа”, каза Кирил Петков. Той допълни, че ще продължи и активната информационна кампания.

“Време е да запретнем ръкави и да направим България не дестинация с най-ниска ваксинация, а едно нормална европейска държава със средно ниво на ваксинация поне”, заяви Петков и допълни, че към днешната дата в България едва 28.2% от населението си е поставило поне една ваксина. По този показател страната е на последно място в ЕС.

Това е доброволна мярка. Всеки има право върху собственото си здраве и решение дали да се ваксинира или не, но имаме и обществена отговорност, заяви Кирил Петков

По-рано през деня съветникът на премиера по въпросите на Covid-19 проф. Радка Аргирова каза пред Нова телевизия, че основната цел на мерките на кабинета е да не се позволи България да стане “Covid гето”. “Ще се взимат мерки, актуални към настоящият момент”, каза Радка Аргирова. Тя поясни, че комуникационната стратегия в полза на ваксинацията ще бъде съобразена с индивидуалните нужди на хората.

Според нея има вероятност да се превърнем в страна с ендемично разпространение на вируса. “Това означава – вирусът е тук, пламва огнище тук, пламва огнище там, потушаваме това, обаче огнището се е разраснало към следващото и ще имаме много бели с този ковид. Възможно е да трябват нови ваксини да се приготвят за такива райони, възможно е да се правят много кампании за имунизация”, посочи експертът.

“Чуват се гласове в Световната здравна организация (СЗО), че тези страни с ниско ваксинално покритие, би трябвало да бъдат отделени в една обща червена зона и с тях да се работи по друг начин. Нещата са много сериозни”, коментира проф. Аргирова пред премиера..

“Вирусът в момента е сложен под страхотна преса. Това не е вирусът, който се разхождаше февруари, март, април 2020 г.”, посочи експертът. Натискът идва от това, че вече има много преболедували хора, много хора с антитела, независимо от преболедуване или от ваксини, излизат лекарства – хората вече се лекуват със специфични антивирусни лекарства, а не симптоматични, обясни проф. Аргирова.

“Тази преса ще изиграе своята роля. Вирусът ще се опита да заобиколи имунитета, ще “измисли” нови и нови мутации, с които ще иска да ни предизвиква. Ако сме имунизирани и имаме антитела, това няма да му се получи и постепенно той ще затихне. Аз мисля, че към края на април-май 2022 г. страните с високо ваксинално покритие, ще затихне тази масова психоза от ковид”, посочи инунологът в импровизирано интервю, взето от премиера Кирил Петков.

“Ние като българи трябва да кажем – не искаме да сме Covid гето. Искаме да сме една нормална европейска страна с нива на ваксинация както всички други европейски страни. И зависи от всички нас. Този път не можем да насочим пръст към държавата, всеки един от нас трябва да вземе собственото си решение и да каже – аз не искам да бъда част от проблема, искам да бъда част от решението”, коментира премиерът Кирил Петков.

По думите му правителството ще продължи с много силна кампания. “Вече ни асоциират с толкова негативни неща като корупцията, която искаме  да изтръгнем. Последното нещо, с което искам да закачат към името на България, е да бъде ковид дестинация”, подчерта премиерът в разговора си с Аргирова.

Той каза още каза, че издаването на фалшиви сертификати за ваксинация ще се криминализира. “Който създава такива сертификати да знае, че поема личният риск, че ще ходи в затвора”, заяви министър-председателят.

Нужно е прецизиране на текстовете, по които може да се подведе под отговорност човекът, издал фалшив сертификат за ваксинация. Не би могъл да се използва специалният текст от Наказателния кодекс за снабдяване на някого с лъжливо свидетелство за състоянието на здравето му, защото удостоверяването на поставена ваксина не може да бъде прието като такова.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *