Грета Тунберг е личност на годината на списание „Тайм“

Списание „Тайм“ провъзгласи 16-годишната активистка Грета Тунберг за „Личност на годината“. Шведскана тийнейджърка стана световно известна с климатичните си стачки, с които увлече милиони младежи по цял свят. Тунберг произнесе знакова реч пред световните лидери, която обиколи медиите и социалните мрежи. Тя обвини политиците, че не правят почти нищо за справяне с климатичните промени.

Въпреки че стана идол на природозащитни активисти от цял свят, у някои хора тя предизвика доста ярост, считана за пешка в по-голяма игра. Главният редактор на „Тайм“ Едуард Фелзентал каза, че Тунберг се е превърнала в „най-големия глас по най-големия проблем пред планетата през тази година, дошъл по същество от никъде, за да стане ръководител на световно движение“.

Миналата седмица Грета стана носител и на наградата „Right Livelihood“, наречена „Алтернативна Нобелова награда“. Тя беше наградена „за инспириране и засилване на политическите искания за спешни действия по изменението на климата въз основа на научни факти“.

Грета е веган и не лети със самолети, вярвайки, че те причиняват прекалено големи щети на околната среда.

През март тази година Грета беше номинирана за Нобелова награда за мир. Повече от 1,7 милиона души са се абонирали за нейната публична страница във Фейсбук, 4,5 милиона за нейната страница в Instagram и 1,9 милиона за нейния акаунт в Туитър.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *