Готвят капан на Мая Манолова във Варна

Варненските леви точат секирата за Мая Манолова, пише „Галерия“, позовавайки се на свои източници в морската столица. Кюстендилската фурия е водач на листите на новата формация „Левицата!“ в областния град. В обединението участват още АБВ на Румен Петков, „Изправи се.БГ“ на Манолова, Движение 21 на Татяна  Дончева, както и доскорошни недоволни членове на БСП от вътрешната опозиция като Валери Жаблянов.

Варненци, които симпатизират на левите идеи обаче били бесни от факта, че Манолова се е намърдала на първо място в листата, защото очаквали водач на червените да е някой местен. В града има достатъчно лидери с левичарски разбирания, които са популярни и от години се борят за регионални каузи.

Мая обаче била категорична, че иска да е лидер в предизборната надпревара именно във Варна. В района БСП е традиционно слаба и се очаква на 2 април ГЕРБ-СДС, коалицията Продължаваме промяната – Демократична България и дори ДПС да оберат лъвския пай. Припомняме, че след последните промени в МИР-овете, към Варна беше прибавен още един мандат и така градът ще излъчи 16 депутати.

Това дава солиден шанс и на някоя от по-малките формации да се промуши между капките и да изпрати свои представител в парламента. На това разчитала и Мая Манолова, още повече, че в родния Кюстендил я недолюбват, а и градът праща само четирима депутати. Тя е убедена, че лявата коалиция ще влезе в парламента заради големия електорален отлив от БСП.

След всичко това има и недоволство, но то минава с тихо дюдюкане, защото никой не иска да става жертва на голямата уста на Майчето.

Местните активисти много искали водач на листата на левицата в морската столица да е Януарий Вичев. Той е председател на Варненския антифашистки съюз. Два мандата и бил общински съветник и е разпознаваемо лице на местната левичарска общност. На миналите местни избори например Вичев бе на незавидното 31-о място в листата за общински съветници. С референции обаче Януарий издрапа с няколко десетки места напред и заслужено влезе в местния парламент.

Затова недоволни са взели на мушката Мая по познатата схема – огън с преференциите.

Очаква се старият морски вълк Януарий Вичев да получи солидна преференциална помощ, а също и някои от по-младите кандидати на левицата, които са активни и разпознаваеми в социалните мрежи. Целта била да се покаже на Манолова, че не може да тръби, че новата  лява формация, е демократична и колективна, а тя да взима еднолични решения.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *