Горивата щели да поевтиняват, но плавно

Цените на горивата у нас ще вървят плавно надолу като резултат от драстичното поевтиняване на петрола на световните пазари, заяви пред БНР председателят на Българската петролна и газова асоциация Живодар Терзиев.

Цените на петрола на международните пазари продължиха да падат и вчера. Фючърсите на сорт Брент с доставка през юни намаляха с 15% до 16 долара за барел. При американския лек суров петрол пропадането беше около 8%, но цената сутринта доближи 10 долара за барел. Това е резултат от срива в търсенето, предизвикан от мерките срещу КОВИД-19, и огромното предлагане на пазара. Цените на петрола се понижиха с около 80% през тази година.

“Ние като пазар не сме по-различни от това, което се случва в световната икономика, складовете са пълни. Ние си въобразявахме като търговци, че купуваме все по-евтина стока, която някак ни позапуши, и сега и да искаме да купим още по-евтината, ние няма къде да я приберем”, коментира Терзиев. Според него дори този път не става въпрос за пари, защото “пари има”, а ресурсът е достатъчно евтин. “Нямаме складов капацитет, а и нямаме на кого да я продадем в такива големи обеми, но плавно и полека ще следваме тенденцията”, каза Терзиев.

Крахът на петролните цени ще се отрази през следващите месеци на глобалната икономика, на банковия сектор и на правителствата, прогнозира Терзиев. Вариантите са два – или бизнесът да обяви фалит, или съответните държави да го подпомогнат, коментира той.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *