Горещините се отразяват на целия организъм

„Горещините се отразяват на целия организъм, особено върху сърдечно-съдовата система. Горещините водят до падане на кръвното налягане, до загуба на течности. Пациенти се оплакват и от световъртежи“. Това сподели в предаването „12+3“ д-р Божидар Кръстев, кардиолог в болница „Царица Йоана“.

Той препоръча хората със здравословни проблеми и възрастните да не се движат навън между 10.00 и 17.00 часа, а когато излязат, да се избират сенчести места, да се избягва консумацията на алкохол и на солени храни, да се пият повече течности.

„Хубаво е да си пие леко охладена вода. Да е в големи количества. Но при хората със сърдечна недостатъчност е важен балансът, защото не трябва да се пият прекалено големи количества вода, защото това може да затрудни сърцето“.

33 сигнала са постъпили до 14 часа в Спешната помощ в София за хора, на които е прилошало заради топлото време. Симптомите са били прималяване, сърцебиене, виене на свят, включително и колабиране на улицата, информира говорителят на Спешната помощ Катя Сунгарска, цитирана от БНР:

„Предстоят и по-топли часове. Може би ще стане по-тежко, призивът е просто възрастните хора, хора, които са с хронични заболявания в най-топлите часове просто да стоят вкъщи. Носенето на светли дрехи е задължително, както и осигуряването на вода“.

Жълт код за високи температури е в сила днес за цялата страна.

За утре предупредителен код е обявен отново за почти всички области – без Видин, Перник и Кюстендил. Максималните температури в четвъртък ще са предимно между 33° и 38°.

Утре ще е предимно слънчево, но около обяд над Западна и Централна България ще започне да се развива купеста и купесто-дъждовна облачност и до вечерта на места там ще превали и прегърми, сочи прогнозата на НИМХ.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *