Гонзо взе властта в БФС от раз

Георги Иванов-Гонзо е новият президент на БФС. Досегашният технически директор на футболния съюз спечели гласуването още на първи тур, благодарение на един глас. За избирането му без балотаж бяха необходими 234 гласа, а той получи 235. Гласуваха 469 делегати, като везните за директното избиране наклониха 3 недействителни бюлетини, след които останаха 466 действителни гласа.

Основният кандидат от опозицията – Димитър Бербатов, получи 181 гласа, досегашният вицепрезидент Михаил Касабов получи 35 гласа. Много по-назад останаха Георги Градев (6 гласа), Георги Захариев (4), Петьо Костадинов (4) и Манол Иванов (1).

“Оттук нататък започва по-трудното. През тези 4 години ще се опитаме да променим цялата среда и да върнем доверието към българския футбол. Трябва да работим с държавата. Аз съм най-големият коректив на самия себе си. Обещавам честност и работа. Трябва да работим с децата, за да имаме силни футболисти за националния отбор. И да направим така, че да се класираме за световното първенство през 2026 година”, бяха първите думи на Георги Иванов. След това той бе поздравен от големия си конкурент Димитър Бербатов.

Така приклчи ерата на управление на Борислав Михайлов, която продължи над 18 години. Той престана да бъде президент на БФС, след като оставката му бе приета в 12:40 ч. от делегатите на 11-ия конгрес на съюза. За освобождаването на Михайлов гласуваха 303-ма души, а 12 души се обявиха против напускането му. С 318 “за” пък бе освободен досегашният Изпълком, а само двама гласуваха против.

Преди това досегашният президент влезе със засилена охрана през задния вход на хотел “Маринела”, където в 10:30 ч. започна конгресът. Михайлов отказа всякакви коментари преди форума, а след това изчете кратко приветствие към присъстващите.

“Мислех, че общата визия за програмата ни, създадени с експертите от УЕФА, които насърчават прагматичното и националното мислене, са взели връх над този лов на вещици, на който се бяхме нагледали и наслушали. Оказа се точно обратното. Дори това не ме засяга или обижда, защото на разочарование и предателства съм навикнал в тези години, в които заемам тази позиция. Боли ме по-скоро от това, че усърдната работа, следването на стратегията стъпка по стъпка, изпълнението и преизпълнението на поставените цели и задачи, усилията на БФС под мое ръководство да положи основите на добро и светло бъдеще, всичко това бе зачеркнато по агресивен, циничен и пошъл начин”, заяви Михайлов. Той предизвика овации от цялата зала с предложението си оставката му да се гласува явно, а не тайно, за да не се губи времето на конгреса.

В залата има 464 регистрирани делегати от 493, които имат право на глас. Това означава, че за избор на нов президент на първи тур са необходими 233 гласа. Част от клубовете вече обявиха за кого ще гласуват. От “ЦСКА-София”, “Пирин” и “Ботев” (Пд) обявиха, че ще подкрепят Димитър Бербатов. От “Локомотив” (Пд) потвърдиха подкрепата си за Михаил Касабов. “Ще гласувам за “Левски”!”, пък заяви витиевато собственикът на “синия” клуб Наско Сираков.

Не само Михайлов, но и цялото събитие е със засилена охрана. Пред сградата на хотел “Маринела” още преди 8:00 ч. имаше разположени сили на полицията и жандармерията, както и водно оръдие за справяне с безредиците, тъй като феновете организираха протест срещу досегашното управление на БФС. Самият протест обаче се оказа доста рехав.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *