Гласят Богомил Бонев за вътрешен министър?

Силовият шеф от кабинета на Иван Костов-Богомил Бонев, може да се окаже новият вътрешен министър в служебния кабинет. Името на скандалния генерал се върти за поста от няколко дни.

Информирани по актуалния казус твърдят, че Бонев е получил предложение от президента и не е отказал. Не е сигурно дали някогашната дясна ръка на Командира ще се пребори за поста, тъй като за ключовата позиция се спрягат и други имена, но има доста сериозен шанс, твърдят хора от МВР.

Президентът Радев дал оферта на генерала заради опита му в системата в период на тежка криза и готовността му да реформира МВР, както и радикалната му анти-ГЕРБ позиция.

Разказват, че двамата генерали имали общ език и държавният глава имал високо мнение за способностите му на ръководител.

Не е за пренебрегване, че някогашният син силов шеф има сериозен опит като вътрешен министър в служебен кабинет,

и то в драматични времена, в които се налагаха болезнени реформи в системата. Той седна на горещия стол през  февруари 1997 г. в назначения от Петър Стоянов служебен кабинет на Стефан Софиянски.

Генералът остана на този пост и в кабинета на ОДС до края на 1999 г., но бе освободен от Костов при ремонта на кабинета. През декември на бурната 1999 година обаче, тогавашният премиер направи най-мощния правителствен ремонт в новата ни история, при който изхвърчаха 10 министри, сред които вицепремиерите Александър Божков, Евгений Бакърджиев и Богомил Бонев. С това приключиха и деловите и приятелски отношения между Бонев и Командира.

През годините, генералът не спираше да споделя остри и крайни позиции по отношение на властта, без да пести нито атаки, нито квалификации. 

Само преди ден, Бонев изригна, като призова премиерът в оставка Бойко Борисов да бъде разжалван, като му се отнеме генералското звание. 

Съпругът на Нона Йотова атакува остро и Слави Трифонов заради нерешителността му да състави кабинет с мандата на ИТН.

„Правиш кабинет, опитваш да прокараш смели реформи, не го приемат, искаш вот на доверие. Гласуват го и подаваш оставка. Така се прави. Когато политиката се приема сериозно. Така даваш възможност в следващите избори повече хора да гласуват за идеите ти. Обираш периферията на другите партии, както и негласувалите. Сега направи едно нищо. Оправдания за страха винаги ще се намерят. Ако беше опитал, щеше да имаш много повече шансове за следващи избори. Че нямаш политическа грамотност, това е ясно. Но да нямаш мъжество и да не рискуваш, така се става политическа мишка. Която пее чалгирани възрожденски патриотични песни.Като шоумен и без това отдавна не ставаш.“, заключи в типичния си остър стил Бонев.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *