Главчев тръгва на лов за министри

Президентът Румен Радев определи председателя на Сметната палата и бивш депутат от ГЕРБ Димитър Главчев за кандидат за служебен министър-председател, стана ясно от съобщение на президентството в петък вечерта.

В 14 часа днес държавният глава ще приеме Главчев, за да му възложи да предложи състав на служебно правителство.

Номинираният ще получи време да напълни папката с имена на министри.

Процедурата, съгласно промените в конституцията, преди излъчването на служебен кабинет включва и консултации с парламентарните сили. След като се назначи кабинет, наред е издаването на указ за предсрочните избори.

За отбелязване е, че издигането на Главчев на поста беше вариант, на който водачът на ГЕРБ Бойко Борисов се противопостави. „Няма да позволя по никакъв начин да е Росен Желязков, а истински се надявам президентът да не посочи и Главчев, защото те биха били свързани по някакъв начин с ГЕРБ. Няма да е красиво, затова го моля да не го прави, ако е възможно“, заяви Борисов вчера, докато отговаряше на журналистически въпроси за евентуалния служебен премиер.

Димитър Борисов Главчев е роден през 1963 г. в София.

Средното си образование завършва през 1981 г. в 35 СОУ „Добри Войников“.

Висше образование получава, дипломирайки се 1987 г. в УНСС, със специалност „икономист-счетоводител“. Дипломиран експерт-счетоводител и регистиран одитор. Депутат на ГЕРБ от 2009-а. Бил е няколко пъти зам.-председател на парламентарната група на ГЕРБ. Главчев бе заместник-председател на 43-то Народно събрание.

Той беше председател на 44-то Народно събрание за периода 19.04.2017 – 17.11.2017 г. Той подаде оставка през ноември 2017 г. след политически скандал – БСП поиска отстраняването му, след като изгони соцлидера Корнелия Нинова от пленарната зала. На 28 юли 2023 г. Димитър Главчев беше избран за председател на Сметната палата от 49-то Народно събрание на мястото на Цветан Цветков, който беше отстранен от поста. Това беше едно от първите назначения, които уреди сглобката на ГЕРБ и ПП-ДБ.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *