Главният прокурор проговори за “атентата”

Съмненията около инцидента растат като лавина, критиките за разследването – също

Главният прокурор е пътувал не със семейството си, а със служители от НСО в автомобила, край който избухна взрив в понеделник. Това стана ясно след първия коментар на Иван Гешев по темата – в интервю за БНТ.

Веднага след инцидента се появи информация, че Гешев е бил придружаван от семейството си. Днес той заяви, че е станало недоразумение: “Аз комуникирах неформално с ваши колеги със съобщения. Те ме попитаха как съм. Аз написах, че съм добре, но се притеснявам за децата си. След това започнаха различни импровизации в медиите”. Това обяснение издиша, тъй като не медиите, а шефът на следствието Борислав Сарафов първи обяви, че близки на Гешев са били с него по време на инцидента.

Гешев потвърди, че кортежът се е движил по често ползван маршрут и че след взрива е продължил по пътя си. Той описа доста объркано минутите около инцидента:

“Прибирах се по обичаен маршрут. На завой по този маршрут се чу взрив. В близост до мястото, където избухна този взрив, може би на 10-ина метра има мост. Този ден по цялото трасе имаше доста оживено движение. И само две-три минути след като ние продължихме с колата, се разминахме с повече от 10 коли, които се движеха посока Самоков. Отдалечихме се посока София и колегите, с които бях от НСО, ме заведоха в сградата на НСО. Шофьорът ми обясни, че е останал с впечатление, че колата в един момент не се движи. А това, че сме се отдалечили от мястото, доколкото разбрах е протокол, който спазват служителите на НСО.”

Главният прокурор отказа да коментира разминаванията в информацията за силата на взрива, като обясни, че това се установява с експертизи. По повод на думите на вътрешния министър Иван Демерджиев, че експлозията е била слаба и има само одраскан фар на автомобила, Гешев изтъкна, че предварителните заключения за 3 кг тротилов еквивалент били направени от служители на Отряда за борба с тероризма, който е към МВР.

“Аз не мога да отговоря защо г-н Демерджиев прави някакви изказвания. Най-малкото той не е посетил местопроизшествието. На следващо място според НПК той не участва в това разследване и няма право да разгласява информация. Разследването се води от следователи от НСлС.

За тайнствения израелски експерт по експлозивите, който се озова странно бързо на местопроизшествието, Гешев каза: “Който трябва, знае кой е. Той има богато минало и е виждал много повече взривове, отколкото министър Демерджиев”.

“Не ме е страх, някои други хора трябва да ги е страх”, загадъчно каза Гешев.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *