ГешеФт в Европарламента от първа ръка

Операцията по легитимиране на Гешев в Европейския парламент се провали с гръм и трясък. Тя беше замислена и пусната в ход от герберския евродепутат Емил Радев под формата на изслушване в комисията по граждански свободи по темата за координирана борба с корупцията, с участието на Гешеф и Кьовеши. Замисълът беше прост. Специално докараните телевизионни вувузели на властта показват Кьовеши, показват Гешев как авторитетно чете реч, показват ръкостискания, демек, в един отбор сме и новият главен прокурор е добре приет в Европа.

Да, ама не!

Кьовеши стана и си тръгна докато обявяваха, че ще говори Гешев. Това предизвика смут в редиците на вувузелите, но той беше нищо в сравнение с последвалото показно развенчаване.

Румънката Рамона Стругариу директно подпука Гешев с въпросите, които бях пратил на 120 евродепутата от комисията и публикувал на стената си: Докъде е стигнал Апартаментгейт и за ролята на самия Гешев в него. Да припомня, че жената до Гешев държи ненадминат рекорд по евтиния на имотна придобивка. Последното Рамона му го спести, но смисълът беше ясен: Как ще разследва като е до гуша в тинята.

Вторият въпрос беше за либийската авантюра на Емил Радев. Разследва ли се отвличането на танкера БАДР и вярно ли е, че Радев е ходил в Либия с оръжейния търговец Николайчо Гигов да предлага откуп от 4,5 милиона. Зам.шефът на комисията през това време се потеше седнал на президиума.

Плесниците обаче продължиха. Ирландката Клеър Дейли каза, че присъствието на Гешев подрива авторитета на Европейския парламент. Тя поиска той да обясни как е бил избран на фона на масови протести. Дейли попита и за Апартаментгейт, и за това дали като прокурор е договарял извънсъдебни споразумения с групата „Недосегаемите“.

Отговорът на Гешев беше по опорките, с които засипва българските послушни медии. Апартаментгейт нямало престъпления, а евентуално «морално укорими действия». Корупцията спадала, срещу него протестирали засегнати от действията на прокуратурата, отвличането на танкера било гражданско-правен спор, а по Недосегаемите имало влезли в сила присъди.

Все пак му се наложи да признае, че за танкера има и разследване за фалшиви документи. Не каза, обаче, че то е инициирано от Гърция. Не каза за евтиния апартамент на жена си, не каза за мижавите присъди по Недосегаемите и за изчезването на един обвиняем от списъка с обвиняемите, както и за невъзстановените милиони ДДС благодарение на неговото споразумение.

А Радев не отговори изобщо, а изчете на български скучна заключителна реч.

След това пред залата двамата застанаха пред камерите и обвиниха Биволъ и мен лично, че сме им развалили празника. «Видяхте ли Стругариу как отиде да докладва на Чобанов…» почти се разплака Радев.
Вувузелите не проявиха интерес към моята всемогъща особа, но аз проявих интерес към Радев, догоних го, показах му една снимка с Гигов и го питах какво е правил в Либия с него. Отговорите са интересни и ще ги изложа в отделна публикация.

След това догоних Гешев, показах му снимката и питах дали ще проверят твърденията за Радев. Питах и за рекордно евтиния апартамент. Отговорът беше: «публикувате неверни неща» (за да каже «фейк нюз» май не му стигнаха познанията по английски).

Всичко това беше заснето от вувузелите, но нито една от тях не го излъчи.

Даже после разбрах, че Силвия Атипова се е спречкала с една от асистентките на Радев, която се опитвала да й попречи да снима като избутвала телефона й с папка. Другата асистентка на Радев пък е дъщеря на Николайчо Гигов.

Моите въпроси бяха прекъснати с деликатно избутване от горилата, която охраняваше нашата радост Гешев. Даже бяха двама, предполагам от НСО. От какво го пазят Гешев в Европарламента? Не видях край Кьовеши да тичат гардове.

Та така, не им се получи банята. Гешев ходи все по-омазан, а сред некъпаните лъсна и Радев.

Атанас Чобанов

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *