Гешев харчи милион за джипове

Поръчката на прокуратурата печели единственият кандидат, на завишени цени

Държавното обвинение пръска близо 1 милион лева за покупката на 11 луксозни джипа и коли за Бюрото за защита при главния прокурор. Обществената поръчка преди няколко дни печели единственият кандидат „Порше БГ“, тъй като вторият участник е отстранен.

В тръжната документация се вижда, че ведомството на Иван Гешев има специфични изисквания към автомобилите, отговарящи на конкретни марки на „Порше“.

Във Фейсбук столичният общински съветник Борис Бонев алармира, че поръчаните коли ще излязат по-скъпи, отколкото струват в ценовата листа на вносителя „Фолксваген“. Например 2 високопроходимият джип модел Touareg, с мощност 421 к.с. и цена от 202 626 лв. с ДДС за брой, в последната ценова листа на вносителя от юни струва 164 544 лв., със същия V8 дизелов двигател с 421 к.с. и естествено с дословно изброените (дума по дума) въздушно окачване и автоматично регулиране на нивото. Поръчката на осем автомобила тип „седан“ 4 по 4, два автомобила с повишена проходимост и един пътнически микробус с повишена проходимост включва и гаранционно обслужване и прогнозната й стойност е 1 млн. лв. без ДДС. Печелившата оферта на „Порше БГ“ е за 977 067 лв. без ДДС. Двата джипа, предвидени явно за личната охрана на Гешев, са за 341 044 лв. без ДДС. За тях в обявлението има и изискване да са „черен металик“. Осемте седана също трябва да са черни, а микробусът може да е и сив.

Поръчката е обявена от прокуратурата в края на май. През юни се разбра, че вече два месеца главният прокурор Иван Гешев не ползва НСО, за да го пази неговото Бюро за защита.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *