Гешев “уличи” български генерал е уличен в шпионаж за Русия

Специализираната прокуратура и ДАНС обявиха, че се извършва разследване зашпионаж в полза на Русия, в който са участвали български генерал и дипломат от руското посолство в София. Държавното обвинение анонсира, че е замесен българският гражданин – генерал от резерва, който е участвал в мисии извън България; работил в Министерство на отбраната; разполагал с достъп до класифицирана информация, касаеща ЕС и НАТО. Името на генерала не се съобщава.

За координация и предаване на информацията е използван руснак с дипломатически имунитет на длъжност съветник в руското посолство в София. Като прикритие на неправомерната дейностса провеждани конспиративни срещи, преносими карти-памет, криптиращи устройства и шифрограма за кодиране на комуникацията помежду си.

В момента се провеждат претърсвания и изземвания на дваадреса и леки автомобили, собственост на българския гражданин.

Специализираната прокуратура е изпратила уведомително писмо чрез главния прокурор до министъра на външните работи за нарушаване Виенската конвенция за дипломатически отношения

Това е стандартна практика при установяване на шпионаж, от което следва изгонването на дипломата от страната. Това е второто образувано дело за шпионаж в полза на Русия.

Точно преди година прокуратурата отново обяви гръмко, че е разкрила група от български военни, които са шпионирали в Министерството на обраната в полза на Русия. Главният прокурор Иван Гешев сравни групата с “петорката от Кеймбридж“, а преди това шпионите бяха наречени групата на “резидента“. Тогавашният премиер Бойко Борисов помоли учтиов руснаците да спрат да шпионират в България. Оказва се, че те не са го послушали

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *