Гешев се притеснява да не му нарушат правата

Създадени са реални предпоставки за произвол и нарушаване на правата на участниците в наказателното производство, включително и на разследваните главен прокурор и негови заместници, заяви главният прокурор Иван Гешев в становище до Конституционния съд за промените в Наказателно-процесуалния кодекс и Закона за съдебната власт. Част от тях бяха атакувани от президента Румен Радев, а делото в КС спря процедурата за избор на първия разследващ главния прокурор.

Според Иван Гешев с измененията е „гарантирана абсолютно несъразмерна процесуална и административно-организационна безконтролност на разследващия главния прокурор или негов заместник прокурор, а не безпристрастност и независимост на разследването“.

Той поставя проблема, че новият прокурор хем е част от прокуратурата, хем не попада в нито едно от изброените в ЗСВ нейни звена. Освен това този обвинител ще участва във всички фази и стадии на наказателното производство и пред всички съдебни инстанции.

„Прокурорът по разследването срещу главния прокурор или негов заместник едновременно ще изпълнява функции на прокурор от Специализираната, Апелативната специализирана и Върховната касационна прокуратура, което влиза в сериозен конфликт с установените правила за съответствие на структурата на прокуратурата с тази на съдилищата и с установените и регламентираните в НПК процесуални правомощия на прокурора в съдебното производство“, заявява Гешев пред КС, цитиран от „Лекс“.

„Съществуващата конституционна и наказателно-процесуална уредба не съдържа пречки за това, поради което не може да се обоснове процесуална и житейска необходимост от въвеждането на специален прокурор, на когото да са възложени единствено и само функции по разследване на дела срещу главния прокурор или негови заместници“, пише Гешев.

Той коментира и факта, че актовете на специалния прокурор са изключени от инстанционен и служебен контрол и заявява, че това „създава сериозни съмнения за безпристрастното и независимо упражняване на функциите на съдебната власт“.

Според главния прокурор така той и заместниците му, в евентуалното им качество на разследвани, са поставени в неравностойно положение.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *