Гешев призна: Спецпрокуратурата бе създадена с идеята, че няма да работи

Специализираният съд и прокуратура са били създадени с ясната идея, че няма да започнат да работят както трябва, за да се отчете дейност пред Европейския съюз. Признанието идва от устана на главния прокурор Иван Гешев. Не, това не е фалшива новина.

„Истината е, че създадохме специализираните структури, за да отчетем пред ЕС, че нещо правим – с ясната цел, че те няма да работят по начина, по който трябва да се работи срещу организираната престъпност и тероризма“, посочи Гешев по време на отчета на държавното обвинение.

Обвинител №1 обаче не спря само дотук. Въпреки тъкмо това „отчитане на дейност“ пред европейските партньори и с ясната идея, че тези институции ще работят проформа, специализираният съд и специализираната прокуратура, смята Гешев, някак успели да се превърнат в опасни за организираната престъпност.

„Резултатът е, че предстои да бъдат закрити – те работят и са най-ефективни след 1989 г., (а) трябваше да функционират и да имитират дейност по начина, по който се случваше преди това…“, коментира Гешев.

Специализираното правосъдие бе създадено по времето на ГЕРБ в изпълнение на предписанията на Европейския съюз под натиска на Механизма за сътрудничество и проверка, който в крайна сметка бе вдигнат. От години критици на статуквото в съдебната система настояват за закриването на структурите заради ниска ефективност. Това е и основна идея в прокламираната от настоящото управление съдебна реформа. Спецсъдът и спецпрокуратурата обаче се обявиха против и неспирно обясняват колко ефективно работят. По същество обаче в България няма нито едно осъдено за корупция лице по високите етажи на властта. Това е посочвано в редица международни доклади.

„Ние се опитахме да излъжем европейските партньори, а сме напът да излъжем себе си. Искахме да получим положителните неща от ЕС, но без да поемем задълженията. Ние се променяхме, истината е, че се променихме много, но не толкова, колкото можехме да се променим. Трябваше да отчетем формално нещо, което не желаехме да го свършим. Променяхме се под натиска на Механизма за сътрудничество и проверка“, посочи още Гешев.

Главният прокурор подчерта, че процесите у нас в момента нямат аналог в юридическата му практика. Дори заговори, че е възможно България да се превърне в проблем за Европа и основните ценности на блока като върховенство на правото и човешки права.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *