Гешев: Постъпваме като Левски, затова ни наричат “мафия”

Прокуратурата няма да промени стратегията си и ще действа както досега. Щом някои политици не харесват държавното обвинение, значи то си върши добре работата. Прокуратурата действа, както е завещал Васил Левски – с дела, а не с думи. Това послание отправи главният прокурор Иван Гешев по време на националното съвещание на прокурорите.

Събранието бе свикано, за да се демонстрира, че прокурорите ще отстояват своята независимост. “Мафия сме, защото внесохме в тъмнината светлина с дела, а не с думи, както е заветът на Апостола на българската свобода Васил Левски”, заяви Гешев.

Той посочи и други успехи – работата срещу телефонните измамници, арестът и обвиненията срещу бившия екоминистър Нено Димов и “куп дребни чиновници”.

“Това е причината ние да сме лоши за лошите, което означава само едно – че сме добри за българските граждани и общество”, каза Гешев.

Главният прокуриор свика над 700 прокурори и следователи в понеделник на национално съвещание на прокуратурата. От държавното обвинение съобщиха, че събирането е провокирано от “опитите за грубо посегателство върху независимостта и доброто име на българските магистрати”.

Съвещанието се провежда в резиденция “Бояна”, а темата му е “Отстояване на независимостта на българската прокуратура с оглед предотвратяване на риска от тежко нарушение на върховенството на закона съгласно чл. 7 от Договора за Европейския съюз”.

То идва на фона на почти двумесечни протести с искане за оставката на Гешев и правителството. Това не е първият път, в който главният прокурор Иван Гешев събира прокурорите около себе си, за да направи изявление. Преди месец и половина той събра десетки хора на четвъртия етаж в съдебната палата в София и разкритикува президента Румен Радев. Ден по-рано държавният глава излезе пред простетиращи и заяви, че мафията трябва да бъде изгонена от прокуратурата.

Решението в понеделник да се проведе национално съвещание бе взето след декларацията на Прокурорската колегия на Висшия съдебен съвет от 10 август срещу съпредседателя на “Демократична България” Христо Иванов и “Свободна Европа”.

“Вместо като представители на една горда и независима професия, Вие ще бъдете просто декор. На ваш фон Гешев ще се бие в гърдите за своята лична “война с олигархията”. Но за все повече хора е ясно, че това е една лъжа. Дори и когато клиенти на прокуратурата стават хора, които отдавна е трябвало да бъдат разследвани, това се прави селективно и по начин, който няма нищо общо с правосъдието”, написа преди ден Иванов в свое обръщение към обвинителите.

Покани да присъстват на Националното съвещание бяха отправени към представители на парламентарно представени политически партии, до президента, министър-председателя, министри, членове на Висшия съдебен съвет, до Инспектората към ВСС, както и до дипломатическите представителства на страните членки на ЕС.

В понеделник сутринта на паркинга пред резиденцията започна протест под надслов: “Масово посрещане на Гешев”.

“Главният прокурор се връща от отпуск. Извикал е 700 прокурори и следователи в резиденция “Бояна”, Дом 2 за жив щит и демонстрация на сила. Гешев твърди, че така иска да защити независимостта на прокуратурата. Ние пък искаме да му кажем, че настояваме за неговата оставка и за реформи в прокуратурата. Нека го посрещнем и му припомним какво скандират свободните граждани над 45 дни: Гешев е позор! Оставка!”, призовават организаторите от “МлаДа България”.

Главният прокурор беше в платен отпуск от 20 юли до 9 август. Той работи най-добре, докато е в отпуска, обясни тогава пресцентърът му.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *