Герой! Светослав Костов осуетил саботаж в БНР

Генералният директор на БНР Светослав Костов е предотвратил „опит за саботаж“ на излъчването на сигнала на медията. За това съобщи самият той пред журналисти днес. По думите му, на 3 октомври, към края на работния ден, с писмо от частната компания НУРТС уведомяват БНР за профилактика, планирана да трае през целия следващ ден. Така на 4 октомври е трябвало да замлъкне не само „Хоризонт“, но и радио „София“, и „Христо Ботев“ за часове наред – от 9.00 сутринта до 17.00 часа.
Уведомителното писмо обаче е било получено към 16.30 и до 17.00 часа е оставало съвсем малко време за отговор.
„Веднага се събра Управителният съвет на радиото, главният инженер, шефът на централната апаратна, на техниката, шефът на правния отдел и написахме писмо до НУРТС, че спираме всички профилактики“, казва Костов.
Аргументът на ръководството на радиото е бил, че точно в този момент, когато радиото бе глобено заради спирането на сигнала и вървят проверки на прокуратурата и АДФИ, не е редно да се правят профилактики.
Освен това искането е за спиране на сигнала за петък сутринта, а БНР трябва да предава парламентарения контрол от 11.00. В същото време тече кампания, има предизборни клипове и реклама. Всичко това изтъква като мотиви в писмото си ръководството на БНР.
„Приемам го като саботаж и провокация. Писмото беше получено след 16 часа, за да изтече работното време и до 17.00 да не реагираме, като съответно на другия ден се спре сигналът в 9.00. И то на цялото радио, не само на програма „Хоризонт“.
Това ме навежда на мисълта, че се прави нарочно и целенасочено, за да се събори ръководството“, коментира още Светослав Костов пред Дарик.
За новия опит за саботаж УС на БНР е разпратил писма и до СЕМ, КРС и ДАНС. Екипи от спецагенцията и прокуратурата се очакват на проверка, но реакция от медийния регулатор и комисията засега няма, каза директорът на радиото.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *