Германия притеснена дали без руски газ ще изкара зимата

Изпълнителният директор на Федералната мрежова агенция (част от Министерството на икономиката на Германия) Клаус Мюлер обяви, че германските газови хранилища в момента не са достатъчно пълни, за да може страната да изкара зимата без руски газ.

„Газохранилищата са запълнени почти до 65 процента. Ситуацията е по-добра от предишните седмици, но тези количества все още не са достатъчни, за да изкараме зимата без руски газ“, сподели Клаус Мюлер в интервю за Bild am Sontag, озаглавено „Не трябва да изпадаме в паника“.

Той обаче сподели оптимизма си, че работата по газопровода „Северен поток“ трябва да приключи на 21 юли. „Оттам нататък решението ще зависи дали след това газът ще минава по тръбопровода и в какви количества“, добави Мюлер. През юни, заради забавянето на доставки за изграждането на газопровода „Северен поток“ от Канада, „Газпром“ намали доставките на газ през него с 40 процента.

През последните дни Германия въведе извънреден, предпоследен план за намаляване на доставките на руско гориво. Освен това германското правителство е подготвило законопроект за подпомагане на компании, зависими от руския газ. Сега Германия внася 40% от газа си от Русия. Междувременно германският министър на икономиката Роберт Хабек обяви, че страната му планира да постигне пълна независимост от руския газ до лятото на 2024 година. Според този план до края на 2022 г. доставките на газ от Русия трябва да бъдат намалени до 30 процента.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *