ГЕРБ шикалкавят за „Спутник V”

Недопустимо е държавата да не търси свои пътища за осигуряване на ваксини, смятат социалистите

 

Депутатите от ГЕРБ в здравната комисия присвоиха и напълно промениха предложението на БСП правителството да преговаря с Русия за внос на ваксината „Спутник V“. След скандал заради издребняване по темата, възмутените депутати от БСП напуснаха заседанието. С 12 гласа „за“ мнозинството реши, че България може да преговаря с държави извън ЕС и ЕИП за внос на ваксини срещу КОВИД-19. Днес решението ще се обсъжда в пленарната зала.

От БСП са категорични, че е недопустимо в тежък за здравето на нацията момент държавата да разчита на ЕС и да не търси пътища за осигуряване на достатъчно ваксини. Те подчертаха, че законът за лекарствата дава възможност в извънредна ситуация, заплашваща здравето на нацията, да се вземат подобни важни решения.

По този начин ГЕРБ присвои и преобразува предложението на БСП правителството да преговаря с Русия за внос на ваксината „Спутник V“. Решението бе гласувано в отсъствието на вносителите на първоначалния вариант. Заяждането на дребно от мнозинството започна за името на ваксината – дали V да се чете като „ви“ или като „5“. После ГЕРБ недоволстваха, че в проекторешението не пишело името на държавата, в която ще се внася препаратът. Изпадането в детайли възмути депутатите от левицата и те напуснаха залата.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *