ГЕРБ скри Борисов от парламента по темата за Северна Македония

Вместо премиера, пред депутатите ще говорят външният и военният министри, чиито позиции са известни

За пореден път управляващите попречиха да бъде повикан в парламента премиерът Бойко Борисов. Сега за това настояваха депутатите от БСП, които искаха Борисов да даде разяснения в пленарната зала за бъдещите отношения със Северна Македония. От мнозинството обаче отхвърлиха предложението им.

Социалистите се обосноваха, че досега по темата за нашата съседка се е говорило единствено в тесния контекст на преговорната рамка на Скопие с Европейския съюз. „Дискусията трябва да бъде по-цялостна – за отношенията между двете страни оттук-нататък. Това изслушване трябва да бъде проведено с министър-председателя. Искането ни е абсолютно доронамерено и е свързано с желанието ни българският парламент да има думата по тези въпроси и да работим заедно за устойчиви отношение с нашата съседка”, изтъкна соцдепутатът Кристиан Вигенин.

От ГЕРБ обаче не се впечатлиха от тези мотиви и, заедно с партньорите си от „Обединени патриоти”, гласуваха срещу инициативата на БСП. За компенсация предложиха изслушване на двама вицепремиери – министърът на въшните работи Екатерина Захариева и на отбраната Красимир Каракачанов. Като тема предложиха отново проекта на преговорна рамка – въпрос, по който първият ни дипломат е изказвала позицията си многократно, а шефът на военното ведомство дори вече говори в пленарната зала. Идеята на управляващата партия беше одобрена и дори изслушването беше включено в дневния ред за сряда.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *