ГЕРБ претърпя провал срещу ветото за нерегламентирания превоз

БСП и част от патриотите препънаха повторното приемане на закона, който заплашваше със затвор споделеното пътуване

Ветото, което президентът Румен Радев наложи върху скандалните законови промени, прокарани от ГЕРБ, с които се предвиждаше затвор за нерегламентиран автопревоз, успешно премина през пленарната зала на Народното събрание. Това стана благодарение на гласовете на БСП и част от парламентарната група на „Обединени патриоти”. Сега предстои ново разглеждане на падналите текстове.

Това е едва второто вето на държавния глава, което получава подкрепа в парламента. За първи път Радев постигна такъв успех през март 2020 г., когато депутатите подкрепиха неговото искане да бъдат повторно обсъдени отделни разпоредби от току-що приетия закон за извънредното положение.

Партията на Бойко Борисов предизвика страхотен скандал през октомври, когато прокара промяна в Наказателния кодекс, с която се предвиждат до 10 години затвор, глоба до 15 000 лв. и конфискация на половината имущество на онези, които превозват пътници без лиценз. Обяснението за криминализацията на нарушението беше, че трябва да се защитят превозваческите фирми от нелоялна конкуренция. самите управляващи допринесоха за съмненията, че става въпрос за чисто лобистка промяна, с начина, по който я прокараха – тихомълком, без каквото и да било обществено обсъждане, в преходните и заключителните разпоредби на Кодекса за търговското корабоплаване.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *