ГЕРБ предлагат Кирил Вълчев за шеф на БТА

ГЕРБ предлагат водещия на предаването „Седмицата“ по радио „Дарик“ за генерален директор на Българската телеграфна агенция (БТА).

Кандидатурата е внесена от председателя на медийната комисия Вежди Рашидов. Срокът за издигане на номинации изтича днес. Преди дни синдикатите в БТА също поискаха Вълчев да бъде избран за шеф на агенцията след смъртта на досегашния директор Максим Минчев. Генералният директор на БТА се избира по специалния закон за агенцията, според който кандидатите задължително трябва да бъдат издигнати от депутати и кой ще стане генерален директор зависи изцяло от управляващото мнозинство. БТА получава годишно 5 милиона лв. от държавния бюджет.

В момента Вълчев, който е юрист по образование, е и адвокат на БТА. От 1993 до 1995 г. е бил репортер в редакция „Информация за чужбина“ на агенцията. В мотивите на ГЕРБ се посочва, че „доказаните му професионални качества и безспорният му  обществен авторитет го правят достоен кандидат.“

Все още не е ясно дали други политически групи в Народното събрание ще предложат алтернативни кандидатури. Журналистът Емил Спахийски, който щеше да бъде кандидат на Патриотите, се отказа от състезанието, защото, както сподели във Фейсбук,  „мачът е свирен“. Крайният срок изтича днес в 18 ч.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *