ГЕРБ пишат законите “на коляно”

Националният център за парламентарни изследвания излезе с унищожителен анализ за законодателната дейност на 44-то Народно събрание. Изследването обхваща 438 законопроекта в публичния регистър на НС за периода 19 април 2017 г. – 17 декември 2019 г. Откритите съществени пропуски потвърждава налагащата се представа, че законодателните промени се пишат “на коляно”, без да се използва помощта на компетентни специалисти в съответните области, категорични са анализаторите.

Изследователите констатират, че в 100% от законопроектите не са предвидени механизми за оценка на разходите и резултатите от тях. В 93,4% от проектите няма посочена информация за проведени обществени консултации или обсъждания, на които да бъдат дискутирани проблемите и причините, налагащи промяната. В 94,7% от законопроектите няма посочена информация за проведени обществени консултации или обсъждания, на които да бъдат дискутирани проблемите и причините, налагащи промяната. В 92% от случаите в мотивите липсват гледните точки на представители на заинтересуваните групи. 87,9% от законопроектите изобщо не съдържат позовавания на изследвания и научна експертиза в своята обосновка.

От 2017 г. до края на 2019 г. случаите, в които не са посочени финансови или други средства, необходими за прилагането на новата уредба през осемте парламентарни сесии, варират от 67 до 89%. В 95,2% не са предвидени мерки за информиране на гражданите относно постигнатите резултати вследствие на промените. Изобщо липсват изисквания за периодично публикуване на резултати от новите законови промени при 97% от разглежданите закони, като само при 1,6% това не е приложимо. В 67,6% от законопроектите не са вписани определени срокове за постигането на заложените в тях цели, гласи още изследването.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *