ГЕРБ отново сътвориха законодателно безумие – надзор на надзора

Опозицията реагира остро : Безобразие!

 

Поредното законодателно безумие сътвориха от ГЕРБ и предизвика бурен скандал в парламента. По предложение на шефката на здравната комисия и на групата на ГЕРБ Даниела Дариткова бе променен Закона за здравното осигуряване в частта, свързана с надзора на НЗОК.

Промените засягат т.нар. механизъм, гарантиращ предвидимост и устойчивост на бюджета на Националната здравноосигурителна каса (НЗОК), който се прилага за лекарствените продукти, заплащани напълно или частично от касата. Този механизъм ежегодно се приема с решение на надзорния съвет на НЗОК. Сега управляващите предлагат по този механизъм да се упражнява допълнителен контрол от здравния министър „чрез планови и внезапни проверки”.

В тази контролна дейност министърът ще бъде подпомаган от комисия, назначена от него, в която ще влизат по двама представители на собственото му ведомство, на Сметната палата, на Националната агенция за приходите (НАП) и на Националния съвет по цени и реимбурсиране на лекарствените продукти. Въз основа на резултатите от проверките на комисията здравният министър ще може да предлага промени по механизма за устойчивост на бюджета на НЗОК.

В мотивите към законопроекта вносителите посочват, че лекарствената политика е част от държавната здравна политика, която се осъществява от министъра на здравеопазването. Затова предлагат контролът по прилагането на механизма да бъде в ръцете на министъра.

Това е абсолютна безобразица, скочи проф. Георги Михайлов от БСП. От ДПС пък заявиха, че в Юридическия факултет безумията на ГЕРБ в законодателството вече се изучават като феномен.

Вие създавате механизъм на механизма на контрол на касата, обърна се проф. Михайлов към мнозинството. В последните 6 месеца съм онемял. След 4 години на безмълвие и безвремие в здравеопазването се изсипаха една кофа абсолютно недомислени закони. Този е поредният. Тук е вече чутовен скандалът, обяви социалистът.

Той посочи, че при обсъждането на проекта в парламентарната здравна комисия против са се обявили на практика всички институции, които са споменати в него – Сметната палата, НАП, дори самият здравен министър. „Стана като новата конституция – всички са против, но ние казваме: не се отказваме, искаме да дискутираме въпроса. Какво да дискутираме това безумие, което се предлага?”, рязко заяви депутатът от левицата. И прогнозира: „Вие залагате тук една законодателна бомба, която ще дебалансира бюджета на касата и ще излязат от обръщение и регистрация медикаменти, които са стратегически.”

Нигяр Джафер от ДПС – също лекар, обяви законопроекта за „юридически несъстоятелен”. „Предлагате създаването на надзорен съвет на надзорния съвет на здравната каса. Може би по подобие на наблюдаващия прокурор на главния прокурор. Това са абсурди”, каза Джафер. Тя напомни, че и в момента държавата разполага със сериозно присъствие в надзорния съвет на НЗОК – двама зам.-министри на здравеопазването, представители на финансовото министерство и на НАП. „Трябва да спрем законодателната вакханалия в здравеопазването. Юридическите факултети започват да изучават безумията, които са създадени в законодателния орган в България. Това е срам за всички”, обобщи депутатът от ДПС.

В отговор Даниела Дариткова заяви, че първоначалното намерение на управляващите е било да гарантират достъпа до лекарства на пациентите с имунодефицити, който се затруднявал заради нарасналото потребление на кръв и кръвна плазма заради пандемията. От там възникнала идеята за по-сериозно наблюдение върху механизма за предвидимост и устойчивост на НЗОК. Дариткова отхвърли като „спекулация“ твърденията на опозицията, че се налага „контрол на контрола“ на здравната каса. „Основната причина е грижата за българските граждани“, отсече шефът на парламентарната група на ГЕРБ.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *