ГЕРБ обеща 1000 лева минимална заплата, а БСП – 6500 за второ и трето дете

Червената кандидатка скастри социалният министър, че залива хората с цифри, а хората са недоволни, защото държавата не им помага

1000 лева минимална работна заплата обеща кандидатът на ГЕРБ за депутат и настоящ социален министър Деница Сачева. По време на предизборния дебат по бТВ „Силата е в твоя глас“ тя изтъкна, че това, което възнамерява да прави в следващият парламент, е отново свързано с политиките по заетостта и със социалното подпомагане.

„Ще работя за изцяло нов кодекс на труда и за Закон за насърчаване на заетостта, както и за реформа в социално подпомагане и кодекс за социална подкрепа. Дейността ми ще е свързана и с образователната инфраструктура на град Добрич“, заяви Сачева.

„Дадохме помощи, за да може децата да бъдат подкрепени, когато децата учат дистанционно. Направихме така, че да има и за децата, които започват осми клас. Не разбирам какво предизборно има в мерки, които се изпълняват през март“, добави тя.

Ирена Анастасова от БСП пък я скастри, че залива хората с цифри, а те са недоволни и имат усещането, че държавата не им помага. Тя визира месечната целева помощ за семейства с деца до 14-годишна възраст при обявено извънредно положение или обявена извънредна епидемична обстановка, която Сачева обеща за родителите докато децата са на дистанционно обучение.

„36 000 са одобрените до момента заявления. 260 000 са семействата с деца до четвърти клас“, каза Анастасова.

„От обиколките в страната не срещнах доволни хора. Начинът, по който се отпускат средствата и по който работят институциите, които трябва да ги отделят, не мисля, че работят ефективно. Няма усещане у хората, че държавата им помага“, добави тя.

„Моят професионален път е свързан с образованието. То не е просто мисия, а е смисъл на живота ми. Това правих и в 44-ия парламент. Нашата политика е с грижа към хората. Всичко ще е за тях“, заяви кандидатът на червените.

На въпроса на Искра Михайлова от ДПС каква е ефективността от предприетите мерки, Сачева отговори с цифри. „Самият факт, че сме запазили 300 000 работни места и безработицата е 7%, а не двуцифрено число много ясно говори, че мерките, които бяха свързани със заетостта, са дали своя резултат“, изтъкна кандидатът от ГЕРБ.

„Числата говорят сами по себе си за това как сте се справили с кризата. Те показват пълен провал. Как ще коментирате световният рекорд по смъртност, който постигна България в края на миналата година? За месеците ноември и декември 35 на 1000 е число, което е най-високо след Първата световна война за България“, коментира Мая Манолова от „Изправи се! Мутри вън!”.

„България в момента е на осмо място. Непрекъснато има промени по този показател“, отговори й Сачева.

Ако броите едни и същи работници по три пъти като спасени от безработица, това е некоректно, заяви Манолова.

Това не е вярно, каза кандидатът за депутат на ГЕРБ.

„Над 5 млрд. лева вече са достигнали до българите по различни програми – 60/40, 80/20, 75/0, „Топъл обяд“, „Патронажна грижа“. Почти 1 млн. са хората, които бяха подкрепени в рамките на тази една година. Вероятно може да бъде направено още повече, но балансът, който успяхме да намерим, дава възможност по-леко да преминаваме през кризата за разлика от други държави“, заяви Сачева.

„Няма да има затягане на мерките срещу COVID-19. Винаги сме се съобразявали със становището на експертите“, добави тя.

„Най-важният проблем в държавата е тежката демографска криза. Нужни за средства за младите хора. Затова нашата програма е насочена към това. Нужна е еднократна помощ от 6500 лева за всяко родено второ и трето дете. По толкова ще се дават и за студентите – майки. След 12 години 60% от територията на страната ще е обезлюдена, ако не вземем тези мерки“, каза Анастасова.

„Не разбираме оправданията на управляващите, че Брюксел ни налага, че договорките са само с петте фирми, които бяха представени в парламента. Има примери с други държави, които осигуриха по-голямо т.нар. ветрило от ваксини и се договориха директно с производители. Няма пречка това да се случи“, добави тя.

Ако Европа не одобри руската ваксина, има национални институции, които се занимават с лекарствените средства, подчерта социалистката.

„Първият проект, който ще внеса в следващия парламент, ще е за създаване на Парламентарна комисия по ревизията, която да разгледа 11-годишното управление на Бойко Борисов. Ще направим така, че привилегиите на министрите и на депутатите да бъдат премахнати. Първата стъпка е да ги свалим от служебните им автомобили“, закани се Мая Манолова.

„Най-важният приоритет е повишаване на доходите на българските граждани. 1250 лева трябва да е минималното възнаграждение на работещият българин в края на следващия мандат“, добави тя.

„Имаме нашата алтернатива на този модел. Това е нашият план за незабавна подкрепа на обикновените хора. Парите вече няма да следват Борисов, а българските граждани. Предстои в страната ни да влязат 30 млрд. евро от ЕС. Няма да позволим този път да бъдат откраднати. Те ще отидат за модернизиране на икономиката, да направим фирмите конкурентноспособни, а българите – с европейски доходи“, заяви Манолова.

„За нас говорят резултатите. Нашият основен девиз е „работата, работа, работа“. Заложете на хората, които не ви дават обещания, а са доказани, че могат да изпълняват казаното и на 4 април гласувайте с бюлетина 28“, призова Сачева.

„Важно е българите да видят какво им се предлага преди парламентарните избори, да намерят себе си там и да преценят на кой дават доверието си, но е наложително да излязат и да гласуват. Масовото гласуване може да доведе до по-честни избори и резултат, който ще даде възможност на тези, които влязат в парламента да работят по-уверено за България“, каза пък Ирена Анастасова от БСП.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *