ГЕРБ обвини Румен Радев, че се вдъхновява от диктатори

Публичните изяви на президента Румен Радев сред протестиращите предизвикаха яростен отпор от страна на ГЕРБ. От управляващата партия го обвиниха в аспирации към президентска република, вдъхновени от “ различни диктатори“.

„Вчера за пореден  път президентът показа, че за него е нежелана и непосилна задача да изпълнява конституционните си задължения и да олицетворява единството на нацията. С вдигнат юмрук, подбуди за метеж и обиди срещу легитимно избраното правителство на България той призова за разпускане на Народното събрание“, обяви шефът на парламентарната група на ГЕРБ Даниела Дариткова в специална декларация.

Тя обвини държавния глава, че неговите „призиви от площада и на разследван за престъпления олигарх във Фейсбук подозрително съвпадат“. „Вместо да зове за спазване на законите, президентът подкрепя незаконни акции на гражданско неподчинение. Нещо повече – член на Стратегическия съвет на президента е задържан за спиране на метрото в София. Подбудителството към престъпления и нарушения на обществения ред също е престъпление, г-н президент“, остро заяви Дариткова.

Социалистите в пленарната зала отвърнаха на изявлението с мощни скандирания „Оставка!”

Дариткова подкани Радев „да заяви своите претенции за въвеждане на президентска република“. „Под прикритието, че чува гласа на народа, той руши демокрацията като не спазва законите и конституцията и на практика отправя призиви за еднолично управление. Явно е вдъхновен от различни диктатори. Заставаме категорично срещу опитите за въвеждане на еднолична и безконтролна власт в България“, заключи тя.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *