ГЕРБ може да върне мандата, Слави ще чака да му го дадат

Не изключваме вариант да върнем мандата. Това каза вицепремиерът в оставка Томислав Дончев пред журналисти след срещата с президента Румен Радев за съставяне на правителство.

По време на разговорите изявихме волята си като първа политическа сила и като най-голяма парламентарна група да приемем мандата и да направим честен, прозрачен и открит опит да съставим кабинет. Следващата седмица ще стане ясен и състава на този кабинет. В хода на разговорите ще решим как да действаме и със самия мандат – дали ще има възможност за съставяне на правителство или не, обясни пък соченият от премиера Бойко Борисов за бъдещ министър-председател в кабинет на ГЕРБ Даниел Митов. Той разказа, че Радев не им е дал дата, на която ще връчи първия мандат.

Обърнахме внимание и на езика, който се ползва в парламента и извън него. Тук преди дни един политически лидер си позволи да каже, че ГЕРБ трябва да изчезне. Не знам как той планира да направи така, че 840 хил. български граждани да изчезнат. Такъв език е абсолютно недопустим. Целта не може да бъде унищожението на политическият ти опонент, категоричен бе Митов.

Двама-трима депутати пък щели да „дадат“ от ГЕРБ за гласуване на кабинет, съставен от „Има такъв народ“, ако на тях не им достигат, обясни Томислав Дончев. Той обаче беше категоричен, че и като опозиция партията щяла да служи честно.

На въпрос къде работи в момента, след като парламентът гласува оставката на кабинета „Борисов“ 3 Дончев отговори шеговито: “Където ме повикат. Аз съм винаги на работа. И ден, и нощ съм винаги на работа“. Шефката на парламентарната група на ГЕРБ Деслава Атанасова обясни, че макар да е гласувана оставката на това правителство, то остава до назначаването на ново. Според Дончев обаче сега всеки негов акт можело да се оспорва.

„Фокусираме вниманието върху тези 12,6 млрд. лв. Интересно защо никой не ме пита за останалите 35, защото общият пакет средства е 50 милиарда. За останалите 35 всички документи са разработени и внесени и в ЕК. Поради доза политическа неграмотност или само фокусиране на вниманието върху това, което е най-актуално, Планът стана обект на политическа интрига. Цяла кампания слушаме политическите сили да твърдят, че имат алтернативен план, че ще ревизират този. Аз, бидейки в оставка, нямам моралното право, особено ако има алтернативни предложения, да внасям план. За съжаление, от изборите минаха 2 седмици и аз не съм видял нито едно алтернативно предложение и план. Той е внесен в парламента. Ако парламентът упълномощи правителството, той ще бъде внесен веднага в ЕК. Той фактически е разработен“, коментира пък Дончев за плана за възстановяване.

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *