ГЕРБ клекна: Държавата поема осигуровките на работодателя по схемата 60:40

Личните вноски остават за сметка на служителя

Парламентарната правна комисия изненадващо прие предложение на ДПС държавата да поеме и осигуровките на работодателя по схемата 60:40. Идеята дойде от Йордан Цонев – според него така ще се прекратят твърденията, че държавата баламосва бизнеса и че схемата в действителност е 23:77. „Така съотношението ще е точно 60:40“, подчерта депутатът.

Председателят на бюджетната комисия Менда Стоянова съобщи, че има възможност това предложение да бъде прието и че по-големите разходи на държавата ще се вместят в увеличения фонд „Безработица“ на държавното обществено осигуряване, който заради кризата ще разполага с 1 млрд. лв. повече или общо около 1.5 млрд. лв.

По-рано бюджетната комисия гласува актуализация на бюджета, с която завиши разходите с 1.07 млрд. лв. От новите разходи един милиард са предвидени за изпълнението на мярката за запазване на заетостта 60/40 чрез трансфер към бюджета на НОИ.

Депутатът от БСП Надя Клисурска предложи парите да се превеждат на осигуреното лице, а не на неговия работодател, но мнозинството отхвърли тази идея с аргумента, че мярката не е насочена към служителите, а към бизнеса. „Ако схемата беше за осигуреното лице, щяхме да му дадем 60% и толкоз, но понеже е насочена към бизнеса, всички се включват с участие“, коментира Цонев.

Компенсациите за запазване на заетостта се предлагат от тази седмица. За първите три дни от действието на мярката 344 фирми подадоха заявления за около 4500 свои служители. От самото начало обаче бизнесът недоволства срещу предложената схема, като твърди, че няма откъде да извади средства за осигуровки и за останалите 40%, които дължи. Работодателските организации цитираха и редица примери за сходни, но по-щедри компенсации в други държави.
Сред бизнеса схемата стана по-известна като 23:77, тъй като това е съотношението между разходите на държавата и на работодателя и работника, като се вземат предвид осигуровките и данъците, които хазната ще събере от тях.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *