ГЕРБ и ДПС готвят манипулации на следващите избори

ДПС неискрено обвинява двете формации за провала на идеята да се заменят сегашните машини с „броячки“ на бюлетини
И днес „хартиената коалиция“ продължи с бруталната си атака срещу Изборния кодекс. Очевидно намерението е да приключи напълно с промените в закона, с които хартиеното гласуване се завръща във всички избирателни секции, а машинният вот се изпразва от съдържание. Основните им цели бяха постигнати снощи на свръхнапрегнат 18-часов маратон в пленарната зала.

В петък ГЕРБ-СДС, БСП и ДПС окончателно одобриха текстовете в кодекса, с които се премахва възможността машините да отпечатват протоколи с изборните резултати. Това стана, въпреки че ПП и ДБ предложиха снощи различни варианти, с които машинното отчитане на резултата все пак да се запази под някаква форма.

Двете формации, които активно се противопоставят на „хартиената коалиция“, предупредиха, че крайният резултат от това ще бъдат тежки манипулации, както и човешки и технически грешки на следващите избори, тъй като гласовете в секциите ще се броят на ръка, а след това и протоколите с резултатите ще се попълват по същия начин.

Надежда Йорданова от ДБ насмешливо коментира, че запазването на флашките към машините, което герберите рекламират като сериозен компромис, няма да послужи за нищо. Причината е, че членовете на секционните комисии няма да могат да видят какви данни са записани на тях. „От днес нататък единственият гарант за отчитането на вота остава „Ти броиш““, посочи Йорданова. Тя имаше предвид мрежата от доброволци, които десницата по традиция набира, за да следят коректното протичане на изборния ден.

На нападките на ДБ и ПП реагира водачът на ДПС Мустафа Карадайъ. Той ги обвини, че отказали да защитят машинния вот, защото не са подкрепили идеята на движението да се заменят сегашните устройства с нови от друг модел, който брои хартиени бюлетини. „Те лъжат като излизат на тази трибуна и със своята лъжа се опитват да си прикриват срама, защото избягаха от тази зала, за да не подкрепят възможното решение в Изборния кодекс“, обяви Карадайъ.

Това обаче е много манипулативна интерпретация на събитията. Всъщност, партньорите на ДПС в „хартиената коалиция“ първо одобриха, а после оттеглиха подкрепата си за „броячките“, както насмешливо ПП и ДБ наричат машините, предлагани от хората на Ахмед Доган. Очевидно желанието на Карадайй е да не се кара със своите съюзници от ГЕРБ-СДС и БСП. Междувременно, Даниел Лорер от ПП правилно изтъкна, че да се приеме идеята на ДПС за подмяна на машините, би означавало да се изхвърлят на боклука сега използваните устройства, които представляват инвестиция от около 80 млн лв.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *