ГЕРБ искат отмяна на машинното гласуване за местния вот

ГЕРБ направиха поредна крачка към опорочаване на местните избори.

Внасят промени в Изборния кодекс, с които да отменят машинното гласуване за местни и парламентарни избори. Промяната идва само няколко месеца, след като машините бяха заложени като бройка за европейските и местните избори, а след вота наесен трябваше напълно да отпаднат хартиените бюлетини.

Идеята на ГЕРБ, очаквано, е подкрепена от Патриотите и Воля. Обяснението – с машините нямало сигурност и се рискувало да се провалят предстоящите местни избори. ГЕРБ се опират на доклад на ЦИК, според който машинното гласуване излизало много скъпо, а и трудно щяло да се подсигури, защото имало и преференции, и листи за съветници, а на някои места най-вероятно ще има балотаж.

Новината съобщи на брифинг в парламента шефката на правната комисия Анна Александрова от ГЕРБ. Тя обяви, че вече са внесени предложенията за промени в Изборния кодекс.

Корпусът на Закона не го пипаме, променяме преходни и заключителни разпоредби, при които предлагаме машинното гласуване да не се провежда на местните избори и на парламентарни избори. На избори за президент и европейски, то да остане, обясни Александрова.

Местните избори са едни от най-сложните и тежки избори в българското законодателство. Те се провеждат в многомандатни избирателни райони в два тура. На някои места имаме между 3 и 4 вида избори, като прибавим и преференциите за общинските съветници, това са 5 вида избори, добави тя.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *