ГЕРБ измисли нова опорна точка за вкопчването във властта

Служебен кабинет у нас може да провали антикризисния план на ЕС за 29 млрд. евро, плаши Андрей Ковачев

Мъдреците в ГЕРБ намериха ново оправдание за вкопчването си във властта. Ако редовното правителството на Бойко Борисов падне и президентът назначи служебен кабинет, това може да застраши приемането на големия пакет за възстановяване на икономиките на ЕС в размер на 29 млрд. евро.

Новата „опорната точка“ бе съобщена от Андрей Ковачев, представител на България и на ГЕРБ в Европейския парламент, в телевизионно интервю.

„От общата сума от 29 млрд. евро, одобрена от Еврокомисията за нашата страна,  24.7 млрд. са безвъзмездна помощ, а 4 млрд. евро са дългосрочни заеми. Ако в България се състави служебен кабинет, страната ни ще осуети и ще отложи решението на целия ЕС“, обясни Ковачев пред „България он ер“.

„Тревогите“ на евродепутата от управляващата партия всъщност са силно преувеличени. Окончателното приемане на въпросния колосален антикризисен пакет ще е трудно и може да се забави, но заради разногласия между Еврокомисията и Европарламента, а не заради политическата криза в България.

Самият Ковачев призна, че евродепутатите не одобряват орязването на парите за отбрана, за външни граници, по програмата „Еразъм“ и др. разходи в новия 7-годишен бюджет на ЕС, които Европейският съвет и ЕК лансираха след трудни дебати.

Очевидно е, че споровете между двете ключови инститиции на Евросъюза няма да бъдат решени скоро, така че евентуални правителствени промени в България едва ли са грижа и проблем на преговорите и окончателното гласуване за разпределението на общоевропейските средства.

Просто ГЕРБ си намери ново плашило срещу протестите.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *