ГЕРБ, ДПС, БСП и БВ се обединиха около Вежди Рашидов за шеф на парламента

Корнелия Нинова направи номинацията от името на 4-те формации

Четири формации – ГЕРБ-СДС, ДПС, БСП и БВ постигнаха съгласие да издигнат Вежди Рашидов, който временно ръководи Народното събрание, за негов постоянен председател. Новината обяви соцлидерът Корнелия Нинова, когато пленарната зала възобнови работата си след дълга пауза.

От трибуната тя напомни, че за последните 3 дни парламентът е гласувал на 10 пъти, без да успее да определи кой да го ръководи. „Убиваме парламентарната демокрация и отваряме пътя на едноличната власт в България“, предупреди водачът на левицата. После обясни, че споменатите 4 формации са се разбрали, че ще подкрепят най-възрастния депутат – Вежди Рашидов. „Дори и това да изисква някакъв партиен компромис, в случая до такава степен ударихме дъното, че е много по-важно да помислим за България и българския народ“, допълни Нинова.

ПП, ДБ и „Възраждане“ не подкрепят такова решение. След изявлението на Нинова, съпредседателят на ПП Кирил Петков поиска почивка от името на своята парламентарна група. Зам.-шефът на ДПС Йордан Цонев обаче му възрази, че няма нито приет правилник за работа на парламента, нито има парламентарни групи, така че не може да настоява за нова пауза. Разрази се дълъг и яростен спор, защото Рашидов преди беше давал почивки по искане на другите формации. ГЕРБ-СДС и ДПС обвиниха ПП, че се опитват да продължат блокажа на избор на председател, защото искат да отидат на избори.

По-рано днес политическите сили усърдно се блокираха взаимно, въпреки че всички непрекъснато призовават за разум и консенсус.

Бяха издигнати кандидатите, които участваха неуспешно в надпреварата вчера – Кристиан Вигенин (БСП), Цвета Рангелова („Възраждане“) и Йордан Цонев (ДПС). Нито един от тримата не беше избран и днес. Двата лагера, които се очертаха предния ден – ГЕРБ-СДС и ДПС гласуват за Цонев, БСП и ПП за Вигенин, се запазиха и днес. Нещо повече – коментарите на политиците показаха, че нямат намерение да помръднат от окопите, които са заели.

Този път депутатите от БВ не се включиха в гласуването. Групата им обаче е твърде малка, за да окаже отсъствието им съществено влияние върху кворума.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *