Ген. Мутафчийски: Най-тежките времена предстоят

Средният период, за който вирусът изчезва в организма, е 28 дни, но има и случаи, отбелязани в медицинската литература, за 37 дни, през които заразата е активна, заяви пред бТВ ръководителят на Националния оперативен щаб ген. Венцислав Мутафчийски.

Той подчерта, че изчистването на организма върви доста бавно и че само при един-единствен случай в България това се е случило за по-кратко време, около 10 дни.

“Ние сме в началото и не можем да правим никакви изводи как ще протекат нещата. Идеята на ограничителните мерки е да има по-малко заразени, за да издържи здравната система. Тук не сме изпитали и частица от това, което ни предстои. Вече се говори как ще излизаме от нещата, а ние не сме почнали. Предстоят ни най-тежките времена”, посочи професорът.

Мутафчийски бе категоричен, че по света заради огромния брой заразени е нарушен основният принцип на медицината – да се прави най-доброто за всички. Според него в момента лекарите са поставени пред тежка дилема, в която да изберат на кого да помогнат.

“Ако и у нас се достигнат такива върхови стойности, и тук така ще стане. Нашите мерки са за да няма лавина от загинали, дай Боже, да имат успех”, добави генералът.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *