Гебрев: Брюксел да разгледа отравянето ми с тези на Скрипал и Навални

Оръжейният търговец написа писмо на Борисов, Гешев, Радев и посланиците на страните от ЕС и НАТО

Оръжейният търговец Емилиян Гебрев поиска Брюксел да разгледа на предстоящия Съвет на Европейския съюз и неговото отравяне, редом с това на двойния агент Сергей Скрипал и на руския опозиционер Алексей Навални. Той направи това в открито писмо да премиера Бойко Борисов, главния прокурор Иван Гешев, президента Румен Радев и посланиците на страните-членки на ЕС в България. Писмото е подписано и от другите двама отровени през 2015 г. – синът на бизнесмена Христо Гебрев и един от изпълнителните му директори Валентин Тахчиев.

В него те призовават София да се възползва от обсъжданията около покушението срещу Алексей Навални, които балтийските държави се опитват да включат в дневния ред на срещата на лидерите на ЕС на 24-25 септември.

“Освен че трябва да защитава по един достоен начин своите собствени граждани, България трябва да бъде и достоен член на семейството държави, с които сме неразделно свързани, с нашите съюзници. Българските власти трябва да опровергаят създаденото през последните години убеждениe, че прислужва на чужди интереси, които противоречат не само на интересите на нашата страна, но и на интересите на нашите съюзници. Съответно България трябва да предложи сега и веднага активно взаимодействие за разкриване на цялата истина около “българския новичок” през 2015 г., атентата във Великобритания през 2018 г. и сега – “случая Навални”, се казва в откритото писмо.

В него Гебрев се оплаква от саботаж по делото за “българския Новичок”. Сред аргументите му е обстоятелството, че България отказва да установи състава на отровата, включително отказва и техническа помощ от Организацията за забрана на химическите оръжия, въпреки че е неин член. Той повтаря и оплакванията си от преди дни, че неговото разследване е спряно, че никой не пита Русия за други, свъзани с покушението срещу него лица, както и че никой не се интересува от българските ятаци на ГРУ, които са подпомагали терористичния акт срещу него, сина му и директора му.

Затова сега в писмото той настоява България незабавно официално да поиска техническо съдействие от ОЗХО и да заяви съществуват ли в някаква форма остатъци от веществени доказателства, които биха помогнали за нов, по-задълбочен анализ на използваното в България бойно отровно вещество. Българските власти проактивно да се включат в съвместни действия с властите на Германия и Великобритания за общи усилия за разкриването на престъпленията, настоява още той. Както и България да поиска официално от Русия съдействие по изясняване самоличността на установените обвиняеми по делото, както и на останалите, които се намират в процес на изясняване. Българските власти да разрешат разследването на очерталите се възможни български съучастници, подбудители и поръчители на терористичния акт срещу нас, пише още в откритото писмо.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *