Гаф ли е решението да не купуваме руска газ с рубли?

България бе от първите страни, обявили, че няма да купуват руска газ с рубли. Това не бе най-добрия ход. Трябваше да се утвърди обща европейска политика по тази тема, защото сега други държави плащат в тази валута, а ние не сме уредили това, коментира социалният министър Георги Гьоков.

Той не отговори на въпроса дали енергийния министър се е провалил. Не мога да правя оценка на някой, като в тази област не съм експерт, заяви Гьоков.

„Никога не съм бил привърженик на Путин, защото не смятам, че той е изразител на някакви социалистически идеи, но той управлява една много голяма държава. От гледна точка на днешната ситуация може да го оценяваме всякак“, каза той, след като водещият Виктор Николаев го пита дали руският президент е диктатор или човек, който си пази държавата от възможни нападения.

„Нека историята да даде оценка на това какъв е той, но аз и БСП сме осъдили категорично войната. Няма как нормален човек да приветства кръвопролития“, заяви социалният министър.

„Русия нападна Украйна, но никой не ни казва причината. Тук се говори само за едната гледна точка“, добави той.

„Въпросът с оръжията е сложен. От който и аспект да го разглеждаме, ще има различни мнения по въпроса. За нас от БСП прекият износ на оръжия е табу.“, заяви Гьоков.

От морална гледна точка не бива да се изнася оръжие за Украйна. Понякога обаче моралната и икономическата гледни точки влизат в конфликт“, добави той.

„Спомням си през 90-те години как бившият премиер Филип Димитров каза във Вашингтон, че било лошо да се произвежда оръжие и тогава на нашите пазарни ниши, когато се оттеглихме като доставчици, се наместиха чужди фирми“, изтъкна министърът.

„Ако от морална гледна точка решим, че е лошо да се продава оръжие и спрем да произвеждаме оръжие е едно, но когато не сме направили това и изнасяме за други страни, а не пряко в конфликта, е различно. Ние спазваме Минските споразумения“, коментира той.

„Аз съм пацифист. Войната трябва да спре и по дипломатически път да се уреждат отношенията. Продължаването й не носи нищо добро нито за украинците, нито за руснаците, нито за останалия свят“, каза още Гьоков.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *