Газът поскъпва с 10% при най-лошия сценарий

Важни уточнения за поскъпването на природния газ, спирането на кранчето от Русия и най-лошия сценарий със синьото гориво направи вицепремиерът Асен Василев в подробно интервю. За азерския има договор, подписан през 2014 г. директно с компанията, която се държи от азерското правителство, изяснява финансовият министър.

Това, че България се е отказала от руски газ, е лъжа. Русия едностранно прекрати изпълнението на договора, защото не се съгласихме на промяната му, заявява Василев.

Говорили сме с „Лукойл“ какво би означавало спиране на петролните доставки. Те вече работят с 50% руски петрол и 50% – неруски. При бойкот , могат да работят изцяло с неруски газ, продължава той.

Ако госпожа Йотова знае нещо за корупция, да го предаде на прокуратурата. А политиката в държавата се води от правителството, а не от вицепрезидента

Що се отнася до ДДС, Василев обяснява, че се обсъждат два различни подхода – за  диференцирани ставки и  чрез целева помощ за уязвимите групи. Има предложения от всички партии, затова нека го решим в коалицията

Таваните за цените винаги водят до дефицити. А това е най-прекият път към повишаване на цените и изкривяване на пазара.

Финансовият министър уверява, че минималната заплата няма да се замрази за 3 години, както се твърдеше. Договореното със социалните партньори е максималният осигурителен доход и минималната заплата да са процент от средната. Има няколко варианта за пенсионна реформа, очаквам да започне обсъждането им

Русия няма да победи и ние трябва да помогнем на страната, която е жертва на нейната агресия, да спечели. Това е позицията, която силно се надявам г-н Радев да изрази

-Готов ли бяхте за този натиск от всички посоки, г-н Василев? Лобисти ви притискат заради скъсаните отношения с “Газпром”, работодатели плашат с масови фалити, синдикатите искат високи заплати…

-Да, тъй като всеки, за съжаление, в България е свикнал да иска от държавата. Но това, което виждаме като натиск сега, е малко повече, отколкото е разумно, и то по странни теми и начини.

Давам пример: ако говорим за цените на енергията, да, те са високи. Но специално за работодателите през цялата година са по-ниски в сравнение с октомври, като се приспаднат компенсациите. Които са безпрецедентни за Европа – над 4 милиарда лева. При това положение да има това постоянно говорене, че цените са високи и че заради това има инфлация… Да, фирмите са вдигнали цените си, но всъщност цените на електрическата енергия не са се променили.

-Използват цените на тока като претекст да вдигат цените или просто спекулират?

-Не бих казал спекулация. Най-вероятно имат други разходи, които са се променили – знаем, че цените на металите скочиха, цените на храните скочиха, цените на газа се движат по съвсем различна логика от тези на електроенергията.

Тъй като ние си произвеждаме тока, докато газът е внос и там сме закачени за световните пазари и онова, което се случва на тях. Но особено в началото като цяло имаше едно свръхкомпенсиране на разходите от фирмите и може би удобен момент при дългото задържане на цените, особено в пандемията, това, което не се е случвало като нормални увеличения, да бъде наваксано бързо.

-Сигурно ви втръсна да повтаряте ситуацията с газовите доставки, но кажете още веднъж колко истина има в твърдението, че се отказваме от евтиния руски газ, за да купуваме скъп, пак руски газ?

-България не се е отказала от договора с “Газпром”, направихме си плащането от 50 милиона долара в “Газпромбанк”. След което “Газпром” ни върна парите и едностранно прекрати договора. Така че няма как ние да сме се отказали от нещо, доставчикът спря да доставя, въпреки че му беше платено.

Оттук нататък газът, който влиза в България, не е руски, той е азерски и втечнен газ. Не купуваме руски газ в момента, а той между другото не е и толкова евтин. Начинът, по който се ценообразуваше, е 70% борсова цена и 30%, базирани на цените на петрола. Ако погледнем азерския газ, руският ни излизаше 2-4 пъти по-скъп, а не по-евтин.

-Правим ли го, за да “нахраним” едни посредници, а те – хора от правителството. Тези, които го твърдят, визират вас и премиера Кирил Петков. Имат ли основание такива твърдения?

-Пак да повторя – ние не сме се отказали от договора с “Газпром” и продължаваме да го изпълняваме. Това, че България се е отказала от руски газ, е лъжа. Русия едностранно прекрати изпълнението на договора. Защото не се съгласихме на промяна на договора.

-А през посредници ли ще купуваме и доставяме неруския газ?

-За азерския газ си има договор, който е подписан още през 2014 г. и е директно с компанията, която се държи от азерското правителство. Втечненият газ винаги идва през фирми, които го доставят, които имат кораби. Така че въпросът е той да идва на цена, която е борсова или по-ниска. Първият кораб, който идва сега, е на борсова цена.

-Кога ще има категоричен отговор – газът ще поскъпне, ще поевтинее или ще задържи цените си? Ако поскъпването е неизбежно, готови ли сте с компенсационни мерки и трябва ли да има такива?

-Разговаряли сме с Европа за компенсаторни мерки. В момента “Булгаргаз” преговаря с Азербайджан, за да почнем да получаваме пълните количества преди 1 юни, и в зависимост от това как ще приключат тези преговори, това ще се отрази на цената на газа. Най-лошия сценарий сме го свили дотам, че увеличението да е до 10%, в най-добрия – може и да има намаление.

-Готвим ли се вече и за следващата стъпка, която някои прогнозират, че ще е бойкот и на руския петрол? Това ще затвори ли рафинерията ни?

-Говорили сме с “Лукойл” още през февруари какво би означавало това за него. Той вече работи с 50% руски петрол и 50% неруски. Преработват се по 18 – 20 хиляди тона на ден. Българското потребление е около 10  хиляди тона на ден.

Могат да работят с изцяло неруски петрол, но чисто технологично, тъй като ритмичността на доставките няма да бъде достатъчно добра, ще се наложи да ползват част от резервите, натрупани на площадката им. Докато това се нормализира, просто защото сега танкерите, минавайки през Босфора, не могат да спазват определен ден и час.

-Готови ли са анализите за въвеждането на диференцирано намаляване на ДДС и акцизи? Чуват се и съвети да се уеднаквят всички.

-Анализите са готови по всички предложени мерки от всички партии и тази седмица ще бъдат обсъдени резултатите от коалиционния съвет. След това ще се реши с кой антикризисен пакет от мерки правителството да излезе.

-Все пак коя посока е по-вероятна – диференциран ДДС или ваучери?

-Нека мине първо коалиционното обсъждане, тъй като има два различни подхода. Единият е за диференцирани ставки, а другият – чрез целева помощ за уязвимите групи. По принцип според мен по-добра е целевата помощ, но има предложения от всички партии, затова нека решим в коалицията.

-Ще има ли облагане на свръхпечалбите на енергийните дружества?

-В много държави имаше въведени такива мерки, най-вече в електроенергетиката и в газовите дружества, тъй като там е много ясно проследимо производството. Не е технически невъзможно.

При нас така или иначе енергийните дружества подпомогнаха чрез компенсационната помощ за бизнеса. Тези пари дойдоха от държавните електроенергийни дружества. Това е една много чувствителна тема, която иска много внимателен подход и обсъждане.

-Добре ли е да има тавани на цените поне за определени стоки?

-Таваните винаги водят до дефицити. А това е най-прекият път към повишаване на цените и изкривяване на пазара.

-Заради поемането на нов дълг все по-често се припомня гръцкият сценарий. Кога планирате да се върнем от дефицитен бюджет към такъв с излишък или поне с нулево салдо?

-Дефицитният бюджет, ако говорим за около 2-3%, не създава драматични проблеми. Важното е дефицитният бюджет да не създава структурен дефицит. Това означава дефицитът да е по-малък от средствата, които инвестираме.

Ако започнем да вземаме заеми, за да плащаме пенсии, заплати и разходи на правителството, тогава нещата са излезли извън контрол. В момента сме на излишък от 880 милиона лева. Видяхте, че миналата година приключихме точно с 3% дефицит, колкото е по маастрихтските критерии. Докато сме в тях, аз не виждам сериозни проблеми.

-Ще има ли ръст на пенсиите и на заплатите, откога и с колко? Имаше спекулации, че замразявате минималната заплата за 3 години.

-Не, в средносрочната прогноза бяха заложени текущи параметри с ясното съзнание, че няма как Министерството на финансите да определя такива параметри само̀ вместо заедно със социалните партньори.

Това, което сме договорили със синдикатите и работодателите, е максималният осигурителен доход и минималната заплата да се определят като процент от средната. И в момента се работи по тази формула – да влезе в актуализацията и да започне да се прилага от догодина.

Що се отнася до пенсиите – там социалното министерство работи активно с НОИ по цялостна реформа на пенсионната система, а не просто индексиране. Няколко варианта са генерирани, очаквам всеки момент да започне обсъждането им.

-Имате ли решение за БНБ? Кога ще се избира нов състав на КЗК и на фискалния съвет? Питам, защото това са ключови постове не само за фискалната стабилност, но и заради коалиционните различия?

– За БНБ при текущата комбинация от кризи, в които се намираме, е по-добре да запазим текущото ръководство на банката, така че моят съвет към Народното събрание е да не отварят процедурата за избор в следващите няколко месеца. Що се отнася до другите органи, което е в прерогативите на парламента, предполагам в най-кратък срок да започне подмяната им.

-Как ще се развие кризата в отношенията ви с президента? Разменихте си остри реплики. Вие нарекохте позицията му за войната позорна, той отвърна с намек, че сте политически шарлатани, а вицепрезидентът Илияна Йотова заговори за далавера и ви поиска оставката.

-Най-точният отговор на всичко това, което г-жа Йотова изрече, е – ако има информация, да я предаде на прокуратурата. Оттам нататък политиката в държавата се води от правителството, а не от вицепрезидента.

Президентът ясно заяви своите виждания по конфликта в Украйна и там имаме ясни различия. Мисля, че нямаме различия по повод борбата с корупцията. Така че има теми, по които гледаме в една посока, има теми, по които очевидно гледаме в различни.

Неговата позиция е позорна, защото в нея се съдържа скрито послание, че Русия ще победи в тази война. Русия няма да победи и ние трябва да помогнем на страната, която е жертва на нейната агресия, да спечели. Това е позицията, която силно се надявам г-н Радев да изрази.

-Напоследък получавате много похвали и все по-често се подхвърля “трябваше Асен да е премиер”. Може ли това да разклати стабилността на тандема ви с премиера Кирил Петков?

-Не, с Кирил се познаваме от 17 години, така че този тип неща – да се опитват да вкарват клин между нас, няма да успеят. А и аз лично вярвам, че в позицията, в която съм в момента, съм много по-полезен на България.

-Като съпредседател на партия притеснява ли ви раждането на още конкуренти?

-Не, няма нищо лошо в това да има много партии. Всеки в България трябва да може да намери най-точния изразител на своите виждания и затова как той си представя ролята на България в света и нашето бъдеще като народ.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *