„Газпром” спира доставките по „Северен поток“ за неопределено време

При работата по поддръжката на последната действаща турбина на газопровода „Северен поток“ руският концерн „Газпром“ е открил повреда, до отстраняването на която е принуден напълно да спре транспорта на синьо гориво по съоръжението. Това са посочва в изявление на холдинга, цитирано от ТАСС.

При извършването на дейности по турбината на компресорна станция „Портовая“, изпълнявани съвместно с представители на компания „Сименс“ (Siemens), „Газпром“ е открил изтичане на масло, уточнява компанията.

Писмо за откритата неизправност и необходимостта от отстраняването ѝ е изпратено до президента и главен изпълнителен директор на „Сименс енерджи“ (Siemens Energy) Кристиан Брух. До отстраняване на забележките в работата на оборудването транспортът на газ по „Северен поток“ е напълно спрян, заявява холдингът.

„Газпром“ представя снимки на изтекло масло, допълва Ройтерс.

Новината за пълното спиране на доставките не е изненада, а поредно свидетелство, че Москва системно следва план за произволно, оправдавано с технически причини ограничаване и спиране на газа в отговор на подкрепата на ЕС за Украйна, подложена на руската агресия.

Най-напред президентът Владимир Путин поиска от „неприятелските“ държави в Европа да плащат за газа в руски рубли. Полша, България и Финландия отказаха да направят това и Русия прекрати доставките им. Няколко европейски енергийни компании плащат за газа чрез руски банкови сметки, които превръщат еврото в рубли. Но това не ги спаси от намаляване на доставките.

В средата на юни доставките на руски газ до Европа по „Северен поток ,“ бяха съкратени до едва 40 процента от капацитета на газопровода, което доведе до проблеми за Германия, Франция и Италия, а цената на еропейската газова борса TTF в Нидерландия започна главоломно да расте. Берлин обвини Москва, че действията ѝ са преднамерени, а решението е политическо. От „Газпром“ обаче твърдяха, че съкращението е заради ремонта на турбина. Турбината бе ремонтирана в Канада и върната в Германия, но от „Газпром” отказват да я приемат с мотива, че западните санкции правят това невъзможно. На 3 август немският канцлер Олаф Шолц отиде в Мюлхайм на Рур да види турбината и заяви, че тя е готова за пускане в експлоатация и Германия по всяко време може да я прати в Русия, от която се иска единствено да изпрати митническите и транспортни документи.

После през юли доставките по газопровода „Северен поток 1“ бяха спрени за 10-дневна профилактика. След изтичането на този срок обаче доставките не бяха възстановени, а съкратени допълнително до едва 20 процента от капацитета заради друга турбина, която според руската компания трябва да бъде спряна.

Последно „Северен поток-1“ бе спрян за поддръжка на 31 август и трябваше да възобнови работа в ранните часове на утрешния ден.

Сега обаче възобновяването се отлага за неопределено време. Това вероятно допълнително ще надуе цените и сметките за енергия и горива, което очевидно е част от икономическата битка на Москва срещу ЕС.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *