В 40 града на САЩ е въведен полицейски час

Полицай от български произход е ранен по време на протестите в Чикаго

Бунтовете в САЩ срещу полицейското насилие се разрастват, като обхванаха над 40 града в страната, съобщават информационните агенции. Масовите размирици, предизвикани от смъртта на афроамериканец по време на арест в Минеаполис, щата Минесота, продължиха шеста поредна нощ, като се наложи Националната гвардия да изпрати 5000 войници в 15 щата и в столицата Вашингтон, където пред Белия дом се събраха тълпи от демонстранти.  Според CNN Тръмп е бил скрит за 1 час в бункер в петък вечерта.

Полицейски час е въведен в 40 американски градове, но хората изобщо не се съобразяват с него и излязоха по улиците. До сериозни сблъсъци с органите на реда се стигна в Ню Йорк, Чикаго, Филаделфия и Лос Анджелис, където полицията използва сълзотворен газ, за да разпръсне развилнялата се тълпа. Демонстрантите пък палиха полицейски коли, хвърляха камъни и чупиха витрини на магазини. В Ню Йорк са задържани поне 350 души. Във Филаделфия мародери грабят от разбитите магазини. Това се е случило и в Санта Моника, щата Калифорния.

В Чикаго полицейски служител от български произход е бил наранен със стъклена бутилка по време на протестите, съобщи кореспондентът на БНР в града, като цитира Българо-американската полицейска асоциация. Не се съобщава самоличността му. От генералното консулство на България в Чикаго обаче заявяват, че до момента нямат информация за застрашени или пострадали български граждани. От събота вечерта в Чикаго е въведен полицейски час, като жителите на града нямат право да излизат между 21.00 до 6.00 ч сутринта. Това не се е случвало в Америка от 1968 г.

В Минеаполис камион-цистерна се вряза в тълпа от демонстранти, но инцидентът се размина без жертви. Протестиращите обаче успяха да извлекат шофьора от камиона и да го набият. Според полицията действията на шофьора са били преднамерени и той вече е обвинен в нападение. Шофьорът е настанен в болница, след нанесения му побой.

Президентът Доналд Тръмп призова в Туитър безредиците във Филаделфия  да спрат веднага. Той призна, че смъртта на афроамериканеца Джордж Флойд е изпълнила американците с ужас, гняв и тъга, но подчерта, че няма да позволи да надделят мародери и анархисти.

Поне 4 400 души са арестувани в САЩ по време на протестите в последните дни, изчисли АП. Те се задържани заради различни провинения – от грабежи на магазини, блокирани на пътища, нарушаване на полицейски час, и др.

Междувременно семейството на Джордж Флойд обвини задържания полицай в предумишлено убийство. Адвокатът на фамилията Бенджамин Кръм твърди, че има доказателства за това. Освен това според него жертвата и полицаят са се познавали преди трагичния инцидент. Те са работели заедно в клуб в Минеаполис. “Надявам се, че обвиненията ще бъдат преквалифицирани на умишлено убийство, тъй като според нас той е знаел кой е Джордж Флойд”, каза още Кръм. Той обяви, че е направена независима аутопсия на тялото на Флойд, защото семейството не вярвало на властите и на официалните патоанатоми. Предстои да бъдат обявени резултатите.

Днес задържаният полицай Дерек Човин трябваше да се яви пред съда, но това беше отложено за 8 юни. Той е обвинен в непредумишлено убийство.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *