В Балчик се свлече… антисвлачищна шахта

За пореден път се свлече скатът между Балчик и Албена. БНР съобщи, че инцидентът е край почивна база „Свилоза“.  Пропаднала е едната от двете шахти, които изпълняват противосвлачищни функции. На снимката, разпространена от сайта на радиото, се вижда, че в непосредствена близост са разположени сгради. Но няма опасност за тях или околните вили. Не се съобщава за пострадали хора.

„Шахтата е разрушена е и не изпълнява функциите си да отводнява горната. Очакваме от „Геозащита“ инструкции , които да изпълним с общински ресурс. Ако не са по силите ни, ще търсим държавно финансиране“, заяви зам-кметът на Балчик Димитрин Димитров.

Мястото е било укрепвано преди повече от 10 години с европейско финансиране. Сега за целия рисков район община Балчик има проект за 12 млн. лв., но чака финансиране от държавата.

Земните маси в района се активираха и миналото лято, като по чудо се размина без жертви. По-назад във времето са се случвали още по-тежки инциденти.

1 коментар

  1. Един от съществените фактори активиращи свлачищата е незаконното строителство. Повечето свлачища в община Балчик са със строителна забрана, поради липсата на канализация – чл.87 на ЗУТ.
    Но главният архитект издава разрешения за строеж за тези свлачища.
    Регистърът за издадените разрешения за строеж в Община Балчик към днешна дата вече не е публично достъпен, нито има достъпна информация за тях в МРРБ.
    Тези разрешения не се проверяват от РДНСК Добрич, каквото е изискването на чл.156 на ЗУТ.
    Стига се до други прецеденти:
    – въпреки разпореждане на ДНСК за проверка по жалба за незаконно строителство, РДНСК Добрич да откаже да провери;
    – МРРБ да отказва проверка и такава да се извършва едва след искане от МОСВ, след поредното активиране на свлачище в община Балчик на 09.08.2022г и то след системен отказ, повече от година и половина, на местната власт да направи проверка по жалба за незаконно строителство. Съставеният с абсурдни твърдения протокол за проверка не е предоставен от МРРБ, а от преписката чрез МОСВ. На подадените възражения срещу протокола и указан краен срок за проверка от МРРБ – 15.02.2023г няма отговор, но новите постройки през изтеклия период на тази проверка вече са отразени в кадастралната карта.
    – ГЛАВНИЯТ АРХИТЕКТ издава становища за ремонт, които системно са оставени без контрол. Впоследствие ЗА НОВИТЕ ПОСТРОЕНИ ( не отремонтирани ) СГРАДИ, ползващи и от местата на старите съществували постройки, ГЛАВНИЯТ АРХИТЕКТ ИЗДАВА УДОСТОВЕРЕНИЯ за законен строеж и за търпимост. С издадените от главния архитект становища и удостоверения новите сгради се вписват в кадастралния регистър. Така всички следи на извършеното незаконно строителство се прикриват.
    През 2015г министър Лиляна Павлова разпорежда проверка, която установява около 5000 неправомерно издадени разрешения за строеж. Проверката е само за издадените разрешения, а не за мащабите на извършеното незаконно строителство.
    Към днешна дата МРРБ :
    – отказва да провери издадените разрешения за строеж за свлачищата вписани в регистъра по чл.95 ал.2 на ЗУТ, повечето от които са със строителна забрана (поради липсата на изградена канализация), както и да провери цялостното извършено строителството върху тези терени след издадените разрешения за строеж ;
    – отказва да даде становище за отказа на РДНСК Добрич да изпълни задължението си да проверява издадените разрешения за строеж за свлачищата със строителна забрана;
    – продължава да не отговоря по образувана преписка с проверка възложена на РДНСК Варна, с посочен краен срок за проверка 15.02.2023г, отнасяща се за строителство на свлачище Сборно място.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *