Вървим към държавен капитализъм

“Напоследък се забелязва нашествие на държавата в икономиката, което показва, че вървим към държавен капитализъм. Заемането на нови позиции от държавата в банковия сектор за мен е неправилно, което ще доведе до негативни последици”, заяви проф. Даниела Бобева от Института за икономически изследвания при БАН, бивш вицепремиер.

Според нея моделът на управление на държавните предприятия е сгрешен, защото той се осъществяв чрез политическа интервенция. “Увеличаваме сектора на държавните предприятия, а в конвергентните доклади на ЕЦБ и ЕК се подчертава, че там е една от големите слабости на икономиката ни”, твърди проф. Бобева. Тя се надява влизането на ББР в ПИБ да не възроди порочните практики, довели да смяната на предишното ръководство на държавната банка. Изискванията за намаляване на корупцията и подобряване работата на институциите, които ЕЦБ и ЕС се опитват да ни наложат, са трудно изпълними и измерими. “Доста от маастрихтстките критерии ще бъде трудно да се изпълнят в кратко време”, е мнението на икономиста.

Капитализирането на ПИБ бе безспорно необходимо, но може да се спори дали това трябва да става чрез държавата, заяви бившият вицепремиер Лидия Шулева пред БТВ. По думите й тази стъпка обаче не дава гаранции, че ще ни пуснат в чакалнята на еврозоната. Освен това влизането на държавата в ПИБ можело и да не е цялата цена, която страната ще трябва да плати, за да стане част от най-престижния клуб. Многократно Шулева поясни, че мерките на правителството за стабилизиране на ПИБ не означават, че страната ще влезе в предприсъединителния механизъм. И за Шенген изпълнихме всички условия, но не ни пускат там, коментира Шулева.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *