Външно: Лавров е под санкции, затова полетът му през България е отказан

Министерството на външните работи на България не предостави дипломатическо разрешение за изпълнение на руски полети над българска територия с министъра на външните работи на Руската федерация Сергей Лавров с нота от 1 юни. 

Това се казва в позицията на българското външно министерство.

В неделя стана ясно, че България, Румъния и Черна гора са отказали да предоставят въздушен коридор на правителствен самолет на руския външен министър Сергей Лавров до Сърбия.

След отказа от страна на България бившият вицепремиер на Русия и главен директор на „Роскосмос“ Дмитрий Рогозин отправи директна заплаха към София със супертежка междуконтинентална балистична ракета за носене на ядрени бойни глави.

Решението на Министерството на външните работи е в съответствие със санкционните режими на Европейския съюз срещу Русия.

В допълнение, считано от 25 февруари, под номер 670 Сергей Викторович Лавров е включен в списъка с физически и юридически лица, обект на ограничителни мерки на ЕС, допълват оттам.

„Няма нужда МВнР да изпраща искането на Украйна в Министерството на икономиката и индустрията. Народното събрание реши – България няма да изнася оръжия за Украйна. Казусът е затворен“. Така министърът на икономиката и индустрията Корнелия Нинова коментира думите на посланика на Украйна Виталий Москаленко, че е поискал с нота гаубици и ракетни системи за Украйна от Външно министерство.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *