Във Велико Търново отоплението на парно е сред предпочитаните начини за осигуряване на топлина през зимата

Над 3 000 са домакинствата във Велико Търново, които използват услугите на топлофикация. От юли влязоха в сила нови цени на топлинната енергия. Имайки предвид намаленото ДДС за топлинната енергия, увеличението за търновци е едва 2%. От дружеството обясниха, че основната причина за поскъпването е рекордната цена на природния газ.

„Горещата вода, доставяна от топлоцентралата е най-евтината в страната – 8 лева за кубически метър“, каза директорът на ТЕЦ-Велико Търново инж. Александър Димитров. Той уточни, че единствените условия търновци да се възползват от битова гореща вода на най-ниската цена в страната са: да заплащат в срок сметките си и да нямат натрупани стари задължения към топлофикацията. Директорът на предприятието обясни, че при наличие на просрочени във времето задълженияабонатите имат възможност да сключат допълнително споразумение за тяхното погасяване.

Инж. Александър Димитров увери, че дружеството е готово за предстоящите студени дни. Той посочи, че са извършени основни ремонти по топлопреносните трасета, както и че са осигурени необходимите количества от двата вида гориво, с които работи централата – природен газ и биомаса.

Директорът на ТЕЦ-а коментира, че поетапно пускането на отоплението в града ще започне, след като бъдат изпълнени условията, записани в Наредбата за топлоснабдяването. Той заяви, че те са свързани с наличието на три последователни дни със средноденонощна температура по-ниска от +12°C и прогноза от НИМХ за трайно застудяване. По думите му към момента не са изпълнени изискванията.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *