Всички депутати без ГЕРБ осъдиха полицейския терор

В декларация на НС всички парламентарни групи без ГЕРБ осъдиха бруталното полицейско насилие над протестиращи миналата година и се извиниха на жертвите на режима на Бойко Борисов. Депутатите от ГЕРБ присъстваха в залата, но не участваха в гласуването.

„Полицейското насилие е позорящ акт на нечовешко и унизително третиране, забранен от Конституцията и международните договори, по които България е страна“, се посочва в документа. В него се настоява за обективно и безпристрастно разследване и справедливо наказание както на преките извършители и ръководителите им на зверския побой на демонстранти зад колоните на МС, така и на отговорните лица, прикрили деянието им. МС да внесе и необходимите законодателни промени в НС и да приеме подзаконови разпоредби, недопускащи подобни случаи на насилие на МВР, решиха депутатите. Парламентът ще засили контрола върху сектор „Сигурност“, включително чрез постоянните комисии и съгласно най-добрите европейски практики, се посочва в декларацията. Отхвърлено бе искането на ДПС в нея да се добави „осъждане и на полицейския произвол по време на предизборната кампания за 46-о НС“.

След като три часа мълчаха в залата и отказаха да говорят от трибуната, бившите вътрешни министри от ГЕРБ и депутати Младен Маринов и Христо Терзийски дадоха брифинг. „Искам да се извиня, съжалявам за тази случка, която ни стана достояние, за превишаване на полицейските правомощия при използване на физическа сила и помощни средства“, каза Маринов. Той твърди, че още на 10 юли вечерта бил назначил проверка, след като му станали известни видеоклипове, „заснети от протестиращи, вероятно, на които се виждаше някакво движение, някакво насилие“.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *