Враца задмина Пловдив и Варна по заплати

В София средният доход е надхвърлил 2000 лв. през декември, а в област Благоевград не стига дори 1000 лв.

България е сравнително малка държава, но разликите в доходите на населението по области са огромни, а в пандемията ножицата дори се разтваря още повече. Данните на Националния статистически институт разкриват, че през последната четвърт на 2020 г. средната месечна брутна работна заплата в столицата е достигнала 1959 лева, като конкретно през декември (месеца на големите премии и коледни бонуси) дори е надхвърлила 2000 лева. В същото време има области, в които трудовите доходи са наполовина по-ниски. Така е в Сливенска, Плевенска, Видинска, Смолянска област, където средните заплати в последния месец на миналата година са били около 1000 лева.

За мнозина вероятно ще е изненада да научат, че Благоевградска област се изравнява по най-много работещи бедни с „вечния аутсайдер“ – района на Видин. През декември средната заплата и в двата региона е била само 952 лева. Данните на НСИ показват и друго интересно явление – Северозападна България определено се развива на различни скорости, като област Враца е включила на висока предавка и вече е на второ място по доходи след столицата, като изпреварва Варна, Пловдив, Стара Загора. Още през септември там средната заплата е надскочила 1300 лева и е продължила да расте през следващите месеци, като почти достига 1400 лева през декември.

НСИ дава само сухи числа и не обяснява защо например Благоевградска област е заприличала по доходи на по-бедните части от Северозападна България и на какво се дължи „откъсването“ на Враца, където заплатите очевидно са в подем. А какво казват икономистите? Институтът за пазарна икономика от години прави проучвания и анализи от серията „Регионални профили“, като се опитва да улови и обясни проблемите, феномените и тенденциите.

От ИПИ обясняват, че област Враца показва положително развитие в почти всички икономически показатели. Например по показателя „брой предприятия на 1000 души от населението“ областта е отличник – броят на фирмите расте 10 пъти по-бързо от средното за страната. Инвестициите също са във възход –  разходите за придобиване на дълготрайни материални активи в областта растат с 6%, докато средно за страната се отчита спад. И още – областта отчита голямо увеличение на броя на студентите в колежи и университети на 1000 души от населението, контрастиращ с общата тенденция за страната, която е към намаляване.

Благоевградска област пък предлага твърде шарена картина. Всъщност областният център се развива добре и доходите там съвсем не са сред най-ниските, но областта включва много малки, икономически изоставащи и бедни населени места, които влошават общите резултати, коментират експертите.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *