„Волт“ е първата партия, която ще подпише с Петков и Василев

Партия „Волт“ обяви в понеделник, че е пред подписване на предизборно споразумение с „Продължаваме промяната“ на Кирил Петков и Асен Василев за явяване на изборите на 14 ноември. Споразумението ще бъде подписано през следващите ден-два, обяви основателят на партията Настимир Ананиев пред БНР.

До началото на септември „Волт“ беше част от гражданската платформа на Мая Манолова „Изправи се.БГ“, която е част от коалицията „Изправи се БГ! Ние идваме“. Седмици преди Петков и Василев да обявят официално, че ще влязат в политиката, но вече неофициално се говореше за намеренията им, партията напусна Мая Манолова.

Кирил Петков и Асен Василев трябва да подпишат споразумение с поне още една партия, за да се формира коалиция под името „Продължаваме промяната“. Най-сериозен претендент изглежда е партия „Средна европейска класа“ на бургаския общински съветник Константин Бачийски.

„Надявам се всичките партии (в коалицията) да отговарят на профил, който е близък на Волт – такива, които не са участвали във властта, имат европейски профил, които искат промяна. Миналата седмица казахме, че проектът (на Петков и Василев) ни харесва, профилът ни харесва. За 4 месеца видяхме конкретни действия – борба с корупцията, спиране на капитали, вкарване на пари в хазната, за да се покаже, че като спрат кражбите, пари има и те могат да стигнат до нуждаещите се“, коментира Ананиев.

Той няма проблем с условието на Петков и Василев да не предявява претенции към листите на коалицията, макар че Ананиев вероятно ще бъде кандидат за депутат на избираемо място. Основателят на „Волт“ каза, че и в неговата партия има много качествени хора, с добри автобиографии и с каузи.

Ананиев държи да има прозрачност при финансирането на предизборната кампания.

„Проблемът, който имаме от години, е лобистките интереси при прокарването на промени в някакво законодателство. Аз го усетих в парламента с такситата. Тогава усетих натиска на това лоби“, коментира Ананиев.

Той коментира, че разривът му с „Изправи се БГ! Ние идваме!“ е заради Татяна Дончева, която се опитала първо да се присъедини към БСП, но чашата преляла след скандала „500 К“.

„Политиците на прехода скъсаха доверието на хората. Кирил и Асен искат да върнат това доверие, искат да върнат нормалността. Има страшно много съвпадения с това, което „Волт“ иска да направи. В споразумението има ясни червени линии (за да няма) колаборация с ГЕРБ и ДПС. Имаме текст, който е одобрен“, добави Ананиев.

Междувременно Даниел Лорер и Яна Балникова от „Продължаваме промяната“ обявиха, че до няколко дни ще бъде представена програмата на новата формация.

По думите им бяха категорични, че в предизборната кампания на „Продължаваме промяната“ няма да има „грозни нападки към останалите участници на политическата сцена“. Лорер заяви, че съпругата му ще напусне в следващите дни поста на заместник-министър на финансите, но уточни, че тя няма планове да се включи в политическия проект.

„Основното в Договора за почтеност, който ще подпишат всички, влизащи в екипа на формацията, е прозрачност на доходи и банкови сметки“, уточни Лорер пред БНР.

Той подчерта, че в следващия парламент се надяват да работят с почтени хора: „Това, което видяхме в 46-ия парламент е, че такива хора има във всички формации“.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *